Ştiri

Verdict: Economia mondială are o şansă crescută pentru a înregistra o aterizare lină

Economia mondială are o şansă crescută pentru a înregistra o aterizare lină, susţin miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 într-o variantă de lucru a comunicatului ce urmează a fi publicat la finalul reuniunii lor din Brazilia.

„Considerăm că probabilitatea unei aterizări line a economiei mondiale a crescut. Riscurile la adresa perspectivelor economiei mondiale sunt mai echilibrate. Printre riscurile în sus se numără şi o dezinflaţie mai rapidă decât se preconiza”, se precizează în varianta de comunicat final consultată de Bloomberg News.

Textul comunicatului nu a fost finalizat şi este posibil să facă obiectul unor negocieri intense la Sao Paulo, încă înainte de sosirea miniştrilor de Finanţe din G20, aşteptată pentru miercuri. Reuniunea G20 din Brazilia este deja marcată de clivaje semnificative, în special când vine vorba de războaiele din Ucraina şi Gaza. În proiectul de comunicat, printre provocări sunt menţionate „conflictele din multe regiuni ale lumii”, fără a fi menţionat în mod specific despre ce conflicte este vorba, în ideea de a ajunge la un consens între statele membre.

Cu toate acestea, comunicatul reflectă o viziune mai optimistă cu privire la economia mondială, care s-a chinuit în ultimii ani să depăşească impactul pandemiei, explozia inflaţiei şi majorarea dramatică a dobânzilor.

Rata inflaţiei, în scădere

„Inflaţia s-a redus în multe economii, graţie în mare parte unor politici monetare adecvate, reducerii blocajelor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare” şi moderării preţurilor la materii prime, se precizează în comunicatul G20. Totuşi, în comunicat se atrage atenţia asupra pericolului „unor dinamici inflaţioniste negative, rezultate din înăsprirea condiţiilor financiare”.

La o conferinţă de presă organizată marţi la Sao Paulo, secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, a menţionat rolul important al SUA, apreciind că „tranziţia Americii spre o aterizare lină a susţinut creşterea economiei mondiale”.

Potrivit sursei citate de Agerpres, Yellen a recunoscut că printre riscurile care planează asupra perspectivelor se numără conflictele prelungite din Ucraina şi Orientul Mijlociu precum şi problema datoriilor care afectează statele cu venituri mici. Yellen a menţionat faptul că „inflaţia a încetinit în multe ţări”, dar s-a abţinut să sugereze că acum ar putea fi timpul pentru reducerea dobânzilor.

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei.

G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).

Elena Marinescu

Recent Posts

CEC Bank a acordat în ultimii 13 ani credite de peste 9 miliarde de lei

CEC Bank anunţă, cu ocazia Zilei Europei, că a acordat în perioada 2007-2024 un număr…

60 de minute ago

Credite ipotecare noi de aproximativ 1,1 miliarde de euro în primele luni din 2024

Totalul creditelor ipotecare noi acordate în primele trei luni ale acestui an a fost de…

2 ore ago

România a beneficiat de 64 de miliarde de euro după aderarea la UE

Cu ocazia Zilei Europei, premierul Marcel Ciolacu a declarat că, după aderarea la UE, România…

2 ore ago

9 mai – Ziua Europei, sărbătorită şi în România

România aniversează pe 9 mai, Ziua Europei, cunoscută drept Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în…

3 ore ago

Ţările UE au decis ca veniturile din activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru susţinerea militară a Ucrainei

Ambasadorii statelor UE au căzut de acord de principiu ca veniturile rezultate din activele ruseşti…

17 ore ago

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48-49% din PIB în acest an

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că datoria publică va ajunge anul acesta la 48…

18 ore ago

Acest website folosește cookies