Ştiri

Vânzarea de haine second-hand va creşte până la 350 de miliarde de dolari în 2027

Moda sustenabilă reprezintă un trend care începe să câştige tot mai mult teren, iar una din zece piese vestimentare achiziţionate în 2024 va fi second-hand. În 2024, vânzarea de haine second-hand va creşte cu 33% faţă de anul precedent.

Potrivit raportului anual ThredUp, în 2027 piaţa articolelor vestimentare second-hand va ajunge să valoreze 350 de miliarde de dolari, dublu faţă de cât este în prezent.

”Conform specialiştilor din industrie, una din zece piese vestimentare achiziţionate în 2024 va fi second-hand. Această schimbare semnificativă în comportamentul de cumpărare al oamenilor nu ţine doar de faptul că hainele second-hand sunt mai accesibile ca preţ decât cele noi, dar reflectă şi o creştere semnificativă a conştientizării asupra impactului pe care industria modei îl are asupra mediului înconjurător şi asupra societăţii în ansamblu”, spun reprezentanţii unei companii din domeniu.

Piaţa textilă second-hand va creşte de trei ori mai repede decât cea a hainelor noi

Conform studiului ThreadUp, piaţa textilă second-hand va creşte, în următorii 3 ani, de trei ori mai repede decât cea a hainelor noi, în contextul conştientizării impactului pe care producţia de articole vestimentare noi îl are asupra mediului înconjurător.

Printre motivele pentru care mulţi oameni cumpără haine second-hand se numără faptul că  producţia de noi materiale textile necesită un consum anual de apă enorm, de 93 miliarde de m³, care ar fi suficient pentru nevoile domestice a peste 1,7 miliarde de oameni. De pildă, producţia unui singur tricou din bumbac necesită 2,7 tone de litri de apă, cu care un om ar trăi 2 ani şi jumătate.

Pentru materialul textil de denim al unei singure perechi de jeans se folosesc până la 10 tone de apă, cât i-ar ajunge unui om să trăiască timp de 5 ani. 1,8 miliarde de perechi noi de jeans se vând anual în toată lumea. Conform estimărilor, industria texilă este responsabilă de 10% dintre emisiile de gaze cu efect de seră ale planetei.

Se folosesc 48 de milioane de tone de petrol anual pentru producţia şi transfortul produselor textile. Se exploatează 86 de milioane de hectare de teren agricol, cât teritoriile Germaniei şi Spaniei la un loc, pentru producţia materialelor textile. Cu fiecare piesă de îmbrăcăminte second-hand cumpărată, evităm, în medie, emisia a 3kg de CO2 aferentă producţiei unei noi piese vestimentare similară.

Elena Marinescu

Recent Posts

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48-49% din PIB în acest an

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că datoria publică va ajunge anul acesta la 48…

25 de minute ago

TOPUL celor mai bune universităţi din România

Ministerul Educaţiei a dat publicităţii miercuri noul clasament al celor mai bune universităţi din România…

2 ore ago

Românii au plătit facturi mai mici la gaze şi la curentul electric

Reprezentanţii Ministerului Energiei anunţă că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie…

2 ore ago

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de…

3 ore ago

Lensa a ajuns la venituri de peste 207 milioane de lei în 2023. Compania are o rețea de 81 de magazine în piața locală

Retailerul de optică Lensa a înregistrat venituri de peste 207 milioane de lei, consemnând astfel…

3 ore ago

AeroVacanțe introduce pentru această vară 14 curse charter către Lesbos, a treia cea mai mare insulă din Grecia

AeroVacanțe, parte a grupului Aerotravel, mizează în 2024 pe destinații noi, mai accesibile pentru români,…

5 ore ago

Acest website folosește cookies