Ştiri

UNESCO a adoptat primul text global care reglementează inteligenţa artificială

UNESCO a anunţat joi că a adoptat primul text global despre etica din domeniul inteligenţei artificiale (AI) cu scopul de a reglementa aceste tehnologii revoluţionare, care includ riscuri fundamentale pentru societăţile umane în pofida numeroaselor avantaje şi progrese ştiinţifice pe care le generează, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Tehnologiile AI pot să aducă mari servicii omenirii şi toate ţările pot să beneficieze de pe urma lor, dar ele generează, de asemenea, îngrijorări etice fundamentale”, se afirmă în preambulul acestei recomandări de 28 de pagini, ratificată de cele 193 de state membre ale UNESCO.

„Există necesitatea de a asigura transparenţa şi înţelegerea funcţionării algoritmilor şi a datelor pe baza cărora aceştia au fost antrenaţi”, întrucât ei pot avea o influenţă asupra „drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, egalităţii dintre sexe, democraţiei”, precizează UNESCO.

Aproape absentă la începutul acestui mileniu, inteligenţa artificială a pătruns treptat în vieţile noastre: ea decide ştirile pe care le citim pe telefoanele mobile, filmele care ne sunt propuse în streaming, traseele monitorizate prin sisteme de ghidare pe care le urmăm în trafic.

Însă algoritmii care îi permit să funcţioneze au fost deturnaţi uneori şi în scopuri abuzive în ultimii ani, ilustrând astfel pericolele generate de AI.

Facebook s-a aflat în centrul mai multor scandaluri. Cabinetul britanic Cambridge Analytica a fost acuzat că a deturnat datele gigantului american pentru a obţine o influenţă politică asupra referendumului prin care Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană (Brexit) şi a alegerilor în urma cărora Donald Trump a devenit preşedinte al Statelor Unite.

Mai recent, Facebook a fost acuzată că polarizează societăţile umane, distribuind în exces conţinuturi extremiste şi conspiraţioniste.

Rezultat al unei munci care a început în 2018, recomandarea UNESCO evidenţiază valorile organizaţiei – „Respectarea, protejarea şi promovarea drepturilor omului”, „diversitate şi incluziune”, promovarea „societăţilor pacifiste” şi apărarea mediului -, pe care statele sale membre se angajează să le respecte.

Noul text prezintă, de asemenea, acţiuni pe care statele semnatare vor trebui să le realizeze, în special implementarea unui instrument legislativ pentru a reglementa şi a supraveghea AI, „asigurarea unei securităţi totale pentru datele personale sensibile” şi educarea populaţiilor în legătură cu acest subiect.

Rusia, China şi Iran, state acuzate cu regularitate că încalcă drepturile omului, au semnat acest text, care, aşa cum recunoaşte UNESCO, este „un dispozitiv incitativ”, fără posibilitatea unor sancţiuni. Statele Unite şi Israel, foarte active în domeniul noilor tehnologii, nu fac parte din UNESCO.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

o oră ago

ANPC: La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile

Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirmă că la…

3 ore ago

Studiu Revolut: Cum vor petrece europenii concediul din acest an

Revolut a întrebat 15.000 de respondenți din 15 țări, inclusiv 1.000 de români, care sunt…

4 ore ago

Indotek Group investește 16 milioane de euro în Plaza M

Indotek Group, conglomeratul pan-european de investiții imobiliare cu sediul la Budapesta, a anunțat relansarea Plaza…

4 ore ago

Google a plătit 20 de miliarde de dolari în 2022 pentru a fi motorul de căutare implicit în Safari

Procesul SUA vs Google se apropie de final, dar încă mai oferă informaţii necunoscute până…

5 ore ago

Studiu: Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale în familie

Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, în familie, iar 75%…

5 ore ago

Acest website folosește cookies