Ştiri

Traficul devine și mai sufocant: Comerţul cu autovehicule a crescut cu aproape 20%

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut în mai cu 10,4%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Ritmul a scăzut semnificativ faţă de cel din luna anterioară, în timp ce serviciile prestate populaţiei au avansat cu 2,9%, serie brută, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de News.ro.

În aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, afacerile cu maşini au crescut cu 16,5%, iar serviciile prestate populaţiei au avansat cu 7,1%.

În mai, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut atât ca serie brută cu 10,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 12,8%.

Avansul s-a datorat creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+19,4%) , comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+14%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+3,9%).

Scăderi au înregistrat activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-10,2%).

Totodată, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent a crescut atât ca serie brută cu 2,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,5%.

Avansul s-a datorat creşterilor provenite de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+5,6%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+5%) şi la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+4,4%).

Scăderi au înregistrat activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-8,3%) şi activităţile de spălare şi curăţare uscată a articolelor textile şi a produselor din blană (-4,8%).

În primele cinci luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută cu 9,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11%.

În acelaşi interval, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut atât ca serie brută cu 5,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,3%.

În 2017, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut cu 11,1% faţă de 2016, ritm încetinit faţă de cel din anul anterior, în timp ce serviciile prestate populaţiei au avansat cu 15,5%.


Foto: Mediafax

NewMoney

Recent Posts

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 minute ago

ANPC: La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile

Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirmă că la…

2 ore ago

Studiu Revolut: Cum vor petrece europenii concediul din acest an

Revolut a întrebat 15.000 de respondenți din 15 țări, inclusiv 1.000 de români, care sunt…

2 ore ago

Indotek Group investește 16 milioane de euro în Plaza M

Indotek Group, conglomeratul pan-european de investiții imobiliare cu sediul la Budapesta, a anunțat relansarea Plaza…

3 ore ago

Google a plătit 20 de miliarde de dolari în 2022 pentru a fi motorul de căutare implicit în Safari

Procesul SUA vs Google se apropie de final, dar încă mai oferă informaţii necunoscute până…

3 ore ago

Studiu: Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale în familie

Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, în familie, iar 75%…

3 ore ago

Acest website folosește cookies