Ştiri

„Street food”, concurența pe roți a restaurantelor

Aproape că nu există festival de muzică în România care să nu aducă în curtea sa și câteva food truck-uri. Sau ”cel puțin câteva”, îți răspund astăzi antreprenorii din domeniu, care intuiesc aici un mare potențial de dezvoltare.

Este vorba despre acele mașini-camionete, mai mici sau mai mari, care călătoresc prin toate locurile bănuite și nebănuite și prepară, pe loc, rețete împrumutate sau inventate. Și totul se întâmplă la vedere, transparent, cu ingrediente selectate chiar de către client. Apărut undeva prin Asia, în urmă cu foarte mult timp, și dezvoltat ulterior la americani, fenomenul ”street food” a fost prins, în ultimii cinci ani, și în gustul antreprenorilor români.

Alin Ciotîngă și Cristiana Gănescu sunt doi tineri de 32 de ani din București care, anul trecut, și-au pus la bătaie economiile (7.000 de euro în total, cea mai mare parte în echiparea și recondiționarea unui Piaggio Ape 50) și au început un business în domeniul acesta: Angry Van. Cu o experiență de foarte mulți ani în restaurante, Alin a creat propria rețetă de clătite, în combinații cât mai variate – dulci, sărate, vegetariene. ”Aluatul nostru este clasic, însă ingredientele folosite fac diferența. Practic, am luat ingredientele folosite pentru pizza și le-am adăugat în realizarea unei clătite”, spune  tânărul antreprenor.

(sursa foto: Angry Van)

Dacă în ultima parte a anului trecut cei doi au pus la punct toate detaliile pentru ca un astfel de start-up să funcționeze, pentru anul acesta și-au făcut deja o listă lungă cu toate festivalurile unde și-ar dori să participe, între care Street Food Carnival și Electric Castle. Iar la ultimul eveniment unde camioneta Angry Van a parcat pentru trei zile – Salonul Bicicletei, la finele lunii martie -, Alin și Cristiana au vândut câteva sute de clătite, prețul unei clătite fiind de 15 lei.

”Toată această poveste este despre experiența culinară pe stradă, spusă de antreprenori pe de o parte, și de clienți pe de altă parte, aceștia din urmă fiind foarte încântați de ideea de a prepara clătitele în fața lor. Angry Van este un brand pe care ne dorim să-l creștem”, spune și Cristiana Gănescu, care vine în acest business cu o bogată experiență de marketing în multinaționale.

(sursa foto: Angry Van)

Deși cei doi admit că în prezent niciunul nu depinde financiar de acest business, fiind implicați individual și în alte proiecte, totuși mizează pe o cifră de afaceri de circa 10.000 de euro în 2019. Oricum ar fi, vorbim despre o piață în creștere, iar Alin și Cristiana fac parte din cei câteva sute de mici antreprenori prezenți pe segmentul de ”street food” din România, conform datelor din piață. Desigur, aici mai pot fi menționate și alte nume precum Burger Van, Cartofisserie sau Crêperie d’Amour.

Este clar că toți, în următorii cinci ani, vor mușca serios din cota de piață a restaurantelor și cantinelor. Cu atât mai mult cu cât sunt și foarte multe companii care încheie parteneriate cu astfel de ”food truck-uri”. Așadar, acesta ar fi un alt unghi din care ar putea fi privit acest business, pe lângă cel al concertelor și festivalurilor.

În context, un studiu publicat acum mai bine de un an de KeysFin, arăta că piaţa de spectacole, concerte şi logistică de eveniment din România creşte de la an la an cu cifre spectaculoase, fiind estimate atunci la peste jumătate de miliard de lei.  ”Este un business care devine tot mai profitabil, pe fondul maturizării pieţei. De la concertele gratuite din anii ’90-2000, piaţa a evoluat semnificativ, investiţiile mai ales în logistică şi promovare determinând o schimbare semnificativă în comportamentul de consum al românilor. Festivaluri precum Untold din Cluj, Enescu, Neversea au demonstrat că business-ul în acest domeniu poate fi profitabil, în condiţiile dezvoltării unor servicii la standarde occidentale”, declarau analiştii de la KeysFin.


Foto: Pixabay

NewMoney

Recent Posts

ANM dă alerta: Un nou VAL de FRIG peste România! PROGNOZA detaliată

Meteorologii au veşti proaste şi în această săptămână! Frigul pune stăpânire pe România. La munte…

10 ore ago

Florin Piersic, primul mesaj din spital: Sunt viu. Ţineţi-mă aproape

Actorul Florin Piersic a transmis, luni seară, un mesaj în care afirmă că este ”viu”.…

10 ore ago

SCHIMBĂRI în modul de acordare a concediilor medicale. LISTA bolilor pentru care se acordă direct 7 zile de concediu medical

Un Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate…

11 ore ago

Ciolacu: Vom avea una dintre primele două creşteri economice din Europa şi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, la sfârşitul anului, România va avea una dintre primele…

12 ore ago

BNR, veşti proaste despre evoluția inflației. Prognoze pesimiste pentru 2024

Banca Națională a României (BNR) susține că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se…

13 ore ago

Angajaţii de la Guvern, nemulţumiţi de salarii. Protest spontan la Palatul Victoria

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, dacă se va impune, va discuta cu salariaţii protestatari…

13 ore ago

Acest website folosește cookies