Ştiri

Aproximativ 600.000 de persoane cu venituri reduse ar putea fi scutite de la plata asigurării de sănătate

Aproximativ 600.000 de contribuabili ar putea fi scutiţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, potrivit notei de fundamentare pentru proiectul de OUG publicat de Ministerul Finanţelor.

La nivelul Ministerului Finanţelor s-a efectuat o analiză a persoanelor fizice care, în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, au obţinut venituri lunare sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.

„Ca urmare, pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel”, se arată în proiect.

Valoarea totală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1,035 miliarde lei. De subliniat faptul că situaţia prezentată este valabilă până la data de 31 decembrie 2017.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către contribuabil – persoană fizică prin declaraţia unică), iar contribuţia se datorează numai de către persoanele fizice care realizează venituri de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară. Persoanele care realizează venituri sub acest nivel, precum şi persoanele care nu realizează venituri, pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru dobândirea calităţii de asigurat”, se arată în nota de fundamentare.

Finanţele au propus anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

De asemenea, se propune ca pentru aceeaşi perioadă, organul fiscal să nu mai emită astfel de decizii de impunere, în condiţiile în care acestea nu au fost emise încă.


Foto: Mediafax

NewMoney

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

2 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

2 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

2 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

3 zile ago

Acest website folosește cookies