Ştiri

Știința exactă a angajaților: Unde se află România pe harta europeană a cercetării și ingineriei

România este un rezervor de talente în domeniul științei și cel al tehnologiei, sau cel puțin așa se spune. E drept, nu concurăm (încă) cu țări precum Germania sau Marea Britanie, care, pe lângă talentele locale, au atras „minți luminate“ și din alte țări. Să vedem însă și câteva cifre care arată cum se poziționează România la nivel european când vine vorba de cercetare și inginerie.

În România, există 516.400 de oameni de ști­­in­­ță și ingineri, potrivit datelor pe 2016 publicate de Eurostat, agenția europeană de statis­­tică. Aceste domenii includ de la cercetători în diverse ramuri, precum inteligență artificia­­lă, robotică, matematică aplicată, științele Pământului sau neuroștiințe, până la ingineri din cele mai varii sectoare.

Raportat la populație, în România există 26 de oameni de știință și ingineri la mia de locuitori, indicator care ne plasează la mijlocul cla­­samentului european, dar în același timp în fața unor state dezvoltate precum Franța sau Italia, potrivit calculelor NewMoney pe baza datelor de la Eurostat. La polul opus, în Germania sau în Spania, reperul similar este însă mai mare: 37 la mia de locuitori, respectiv 28 la mia de locuitori. Și în alte țări din Europa Centrală și de Est, indicatorul este mai mare decât cel înregistrat de România: în Polonia, spre exemplu, există 29 de persoane la mia de locuitori care profesează în aceste domenii. În va­­loa­­re absolută, cei mai mulți oameni de știință și ingineri sunt în Marea Britanie și în Germa­­nia – peste 3 milioane în fiecare dintre cele două țări.

Revenind la România, există și proiecte de anvergură care încep să pună țara pe har­­ta europeană a cercetării științifice. Cea mai importantă investiție a ultimilor ani în acest domeniu este laserul de mare putere de la Măgurele, cunoscut și sub denumirea Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), ce face parte dintr-un pro­iect mai mare de cercetare paneuropean, derulat atât în România, cât și în Cehia și Ungaria.

Odată cu finalizarea completă a investiției de 300 milioane de euro, în 2019, în cadrul ELI-NP ar urma să lucreze circa 250-300 de cerce­­tă­­to­ri. Când va fi operațional, laserul de la Mă­­gurele va fi cel mai puternic din lume, iar anul acesta au început deja primele teste, repre­­zen­tanții ELI-NP spunând că se așteaptă ca în toamna anului acesta să fie obținut pri­mul fascicul laser.

În domeniul privat, printre investițiile în do­­meniul cercetării se numără și centrul de ingi­­nerie Renault Technologie Roumanie, cel mai mare al producătorului auto în afara Franței.

 

CIFRE

  • Puțin peste 3% dintre oamenii de știință și inginerii din Uniunea Europeană se află în România, arată datele pe 2016 ale agenției europene de statistică, Eurostat.
  •  516.400 de persoane cu vârste între 25 și 64 de ani lucrează în România pe poziții de ingineri sau sunt oameni de știință.
  •  16.800 de angajați în domeniul ingineriei sau științei s-au adăugat anul trecut la efectivul total de oameni care lucrează în aceste sectoare în România.
  •  16,1 milioane de ingineri și oameni de știință cu vârste între 25 și 64 de ani există la nivelul Uniunii Europene.
  •  3,6% este indicele de creștere a numărului de ingineri și oameni de știință la nivel comunitar în 2016 față de 2015.
Andreea Neferu

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.

Recent Posts

Cipru, destinația care nu te poate dezamăgi. Peste 90.000 de români sunt așteptați anul acesta

Plină ochi de locuri frumoase, cu plaje însorite și ape de un albastru ireal, dar…

2 ore ago

FL Technics și Universitatea Politehnica din București își anunță parteneriatul oficial în ingineria aerospațială

FL Technics, una dintre cele mai importante companii de întreținere, reparație și revizie (IRR) din…

2 ore ago

Germania a evitat intrarea în recesiune

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat…

2 ore ago

Program STB și Metrorex în minivacanța de 1 mai și Paște

Circulaţia trenurilor de metrou, în perioada 1 - 6 mai, se va desfăşura conform graficelor…

2 ore ago

Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în T1

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primul trimestru…

3 ore ago

BCR raportează o creștere a profitului în primul trimestru

Grupul BCR a înregistrat un profit net de 620 milioane de lei (125 milioane de…

3 ore ago

Acest website folosește cookies