Ştiri

Sondaj: Peste 45% dintre angajaţii care au copii îşi doresc ca noul an şcolar să se desfăşoare normal

Peste 45% dintre angajaţii care au copii îşi doresc ca noul an şcolar să se desfăşoare normal, în pofida contextului epidemiologic actual, iar elevii să înceapă cursurile direct din băncile şcolii, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.

Alţi 29% preferă un sistem de învăţământ hibrid, care să îmbine orele în sala de clasă cu cele online, de acasă, şi numai 25% cred că şcoala ar trebui să se desfăşoare deocamdată exclusiv online, pentru siguranţa elevilor şi a familiilor acestora.

„Totuşi, aproape jumătate dintre angajaţii care au răspuns sondajului sunt îngrijoraţi de lipsa de claritate privind cum va arăta anul şcolar, cu nici trei săptămâni înainte de începere, şi se tem că acest an va fi unul de sacrificiu educaţional pentru copii. Alţi 47% speră ca şcolile să nu se transforme în focare de Covid-19 şi 40% sunt îngrijoraţi de o eventuală îmbolnăvire a celor mici, ceea ce ar pune în pericol şi restul membrilor familiei. Sunt însă şi părinţi îngrijoraţi că nu vor putea merge la serviciu din cauză că unităţile de învăţământ ar putea să nu se deschidă (14,8%)”, se precizează într-un comunicat.

Varianta cursurilor online – unanim acceptată, dar discriminatorie

În situaţia în care anul şcolar va avea o componentă online, jumătate dintre părinţii care au participat la sondaj spun că au tot ce le trebuie pentru a putea asigura copilului cadrul optim pentru cursuri online. Puţin peste 31% afirmă că dispun doar parţial de instrumentele necesare şcolii online – dispozitiv electronic, internet şi spaţiu dedicat de lucru – în timp ce 19,3% spun că nu le pot asigura celor mici un cadru propice pentru şcoala de acasă.

Mai mult, şcoala online ridică probleme pentru 31,1% dintre respondenţi şi pentru că nu au cu cine să lase copiii acasă, alţi 30,5% spun că se văd nevoiţi să lase copiii să-şi ocupe singuri timpul cu activităţile şcolare, iar 19,5% spun că vor cere ajutorul bunicilor. Astfel, dacă şcoala va continua online, cei mai mulţi dintre angajaţii-părinţi (46,5%) consideră că angajatorul ar trebui să-i lase să lucreze de acasă, în timp ce 25% ar prefera să li se reducă programul de lucru, astfel încât să se poată ocupa şi de activităţile şcolare ale copiilor.

Cei mai mulţi respondenţi recunosc că, în România, şcoala online nu permite accesul egal la educaţie pentru toţi copiii (52%), iar sistemul de educaţie din ţară nu este adaptat pentru predarea materiilor şcolare la distanţă (45,6%). Aproape jumătate (48%) dintre salariaţii care au răspuns sondajului s-au declarat nemulţumiţi de experienţa orelor susţinute online pe timpul stării de urgenţă şi consideră că elevii au învăţat mai puţin decât dacă ar fi continuat să meargă la scoală. În plus, o altă realitate adusă în discuţie de părinţi este că cei mici au nevoie de socializare şi contact direct cu alţi copii (44%).

Cei mai mulţi dintre părinţi nu sunt siguri că au înţeles corect informările oficiale

Pe de altă parte, însă, cu nici trei săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, cei mai mulţi dintre părinţi, respectiv 60,27%, nu sunt siguri că au înţeles corect din informările oficiale şi afirmă că nu le este clar în ce condiţii se vor relua cursurile.

Din perspectiva lor, e nevoie totodată de măsuri solide din partea autorităţilor pentru siguranţa elevilor în acest an şcolar, dat fiind contextul epidemiologic actual. Astfel, 47,4% dintre respondenţii la sondaj consideră că toate instituţiile de învăţământ trebuie dotate cu materialele sanitare şi de igienă corespunzătoare, alţi 42,4% menţionează pregătirea cadrelor didactice pentru predare online, iar puţin peste 40% vorbesc despre investiţii în extinderea spaţiilor de învăţământ, astfel încât să poată fi asigurată distanţarea necesară între copii.

Totodată, 33,7% dintre salariaţi punctează faptul că autorităţile locale ar trebui să asigure tablete sau laptopuri şi acces la internet tuturor elevilor, astfel încât şcoala online să se desfăşoare în condiţii optime, în timp ce 21,8% vorbesc despre reglementarea sistemului de învăţare de acasă (homeschooling). Doar 1,5% dintre angajaţii cu copii de şcoală consideră că autorităţile sunt îndeajuns de pregătite pentru începerea noului an şcolar în actualul context.

Sondajul a fost efectuat în perioada 12-24 august 2020, pe un eşantion de 1.344 de utilizatori de internet din România.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies