Ştiri

Semnal de alarmă din Statele Unite: Pandemia COVID-19 riscă să capete proporţiile gripei spaniole din 1918

Doctorul Anthony Fauci, epidemiologul care conduce echipa de experţi în lupta cu noul coronavirus al Casei Albe, a avertizat că pandemia COVID riscă să capete proporţiile gripei spaniole din 1918. De altfel, ultimele actualizări ale modelelor epidemiologice continuă să estimeze o creştere a numărului zilnic de decese provocate de COVID-19 în Statele Unite.

Epidemiologul şef al Americii estimează că, potrivit modelelor statistice, peste 224.000 de persoane vor fi ucise de noul coronavirus doar în SUA până la 1 noiembrie, în contextul exploziei de cazuri COVID din ultima lună. Fauci avertizează că tinerii sunt cei mai expuşi la noul coronavirus şi a punctat cu optimism faptul că un vaccin eficient anti-COVID ar putea fi distribuit la scară largă la începutul anului viitor.

De la 136.000 de decese asociate COVID-19 înregistrate oficial miercuri, SUA ar urma să ajungă la 151.000 decese până la 1 august şi la 157.000 până la 8 august, potrivit mediei valorilor prezise de modelele realizate de 23 de grupuri de cercetare din Statele Unite şi din alte părţi ale lumii. Aceasta a fost dată publicităţii marţi de o echipă de la Universitatea din Massachusetts, Reich Lab, din partea Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC). Cu o săptămână în urmă, această medie anticipase 147.000 de decese asociate noului coronavirus la 1 august, scrie Agerpres.

California, Florida şi Texas, cele mai populate trei state americane, vor înregistra fiecare peste o mie de decese suplimentare în luna următoare, în comparaţie cu bilanţul din luna precedentă, susţine profesorul Nicholas Reich.

Unul dintre modele (IHME), realizat de Washington State University, merge mai departe, prezicând miercuri 224.000 de decese la 1 noiembrie, în timp ce un altul, realizat de cercetătorul independent Youyang Gu, din New York, anticipează 227.000 de decese până la 1 noiembrie.

Cu toate acestea, o echipă de cercetători susţine că purtarea aproape universală a măştii ar putea salva 40.000 de vieţi până în luna noiembrie. Potrivit grupului IHME, mai mulţi americani poartă măşti şi mai puţini se deplasează. „Dacă 95% dintre americani ar purta măşti la plecarea din casă, numărul de decese ar scădea cu 40.000” până în noiembrie, susţine centrul de cercetare.

Elena Marinescu

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

2 zile ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

2 zile ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

2 zile ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

2 zile ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

2 zile ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

2 zile ago

Acest website folosește cookies