Ştiri

Salariul mediu net a crescut cu peste 100 de lei în luna martie. Unde au fost cele mai mari creșteri

În luna martie a acestui an, câştigul salarial mediu brut în România a fost de 3.256 lei, cu 4,8% mai mare decât în februarie, iar câştigul salarial mediu net a fost de 2342 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 4,7%, adică cu 106 lei, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În prima lună de primăvara, nivelul salariului mediu a crescut în toate activitățile din sectorul economic, față de situația din februarie. Majorările sunt puse de INS pe un cumul de factori, precum acordarea primelor ocazionale (trimestriale, al 13 salariu sau de Paște) și realizările de producții ori încasările mai mari.

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor natural (un plus de 40,9%) și în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (un plus de 24,8%)

Majorări ale salariului mediu net între 10,5% și 18,5% s-au înregistrat în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, în fabricarea produselor din tutun, în industria metalurgică, în activităţi de asigurări, în reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, în fabricarea altor mijloace de transport și în activităţi de servicii anexe extracţiei.

În sectorul bugetar s‐au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (un plus de 4,9%), ca urmare a acordării sumelor ce reprezintă plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (plusuri de 1,1%) şi în administraţia publică ( un plus de 0,2%).

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5880 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1369 lei)”, arată INS.

 


FOTO: Mediafax

Gabriel Bucur

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.

Recent Posts

Ţările UE au decis ca veniturile din activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru susţinerea militară a Ucrainei

Ambasadorii statelor UE au căzut de acord de principiu ca veniturile rezultate din activele ruseşti…

54 de minute ago

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48-49% din PIB în acest an

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că datoria publică va ajunge anul acesta la 48…

2 ore ago

TOPUL celor mai bune universităţi din România

Ministerul Educaţiei a dat publicităţii miercuri noul clasament al celor mai bune universităţi din România…

3 ore ago

Românii au plătit facturi mai mici la gaze şi la curentul electric

Reprezentanţii Ministerului Energiei anunţă că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie…

3 ore ago

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de…

4 ore ago

Lensa a ajuns la venituri de peste 207 milioane de lei în 2023. Compania are o rețea de 81 de magazine în piața locală

Retailerul de optică Lensa a înregistrat venituri de peste 207 milioane de lei, consemnând astfel…

4 ore ago

Acest website folosește cookies