Ştiri

România și fondurile europene: Ungurii glumesc că ar trebui să le dăm lor banii dacă suntem prea bogați să-i cheltuim

România are de departe cea mai slabă încasare de fonduri europene structurale din regiune, a subliniat Dan Bucșa (foto), lead CEE economist la UniCredit, vineri, adăugând că în cazul altor state din regiune, Comisia Europeană (CE) s-a văzut nevoită să tempereze ritmul alert de absorbție.

Până la jumătatea anului, România nu a reușit să atragă deloc fonduri europene structurale și de investiții (fostele de coeziune), toți banii intrați la buget de la Bruxelles fiind ajutoarele pentru agricultură. În ultimele luni, lucrurile s-au schimbat puțin, în sensul că în execuția bugetară au apărut în jur de 300 de milioane de euro fonduri europene.

”Ungaria, obsedată de faptul că britanicii nu vor mai contribui la bugetul european după 2019 încearcă să își ia toate fondurile europene până la sfârșitul anului viitor. Deja au prefinanțat nouă miliarde de euro în proiecte de investiții și acum trimit facturi la Comisia Europeană. CE încearcă să încetinească fluxurile”, a declarat Bucșa, adăugând că ”de fiecare dată când mă duc în Ungaria, cei de la Ministerul Economiei glumesc cu mine că ar trebui să le dăm lor banii dacă suntem prea bogați să-i cheltuim”.

Ungaria are în stand-by proiecte în valoare de 20 de miliarde de euro, spune economistul.

”Nu vă gândiți că toate sunt productive. Câte stadioane poate Ungaria să aibă la o populație de 10 milioane de locuitori? Sunt și investiții de genul acesta care nu prea au sens, dar sunt și altele, investiții în infrastructură. Acum orientarea este spre telecom unde ei stau foarte prost în comparație cu regiunea”, a arătat el.

Absorbția slabă de fonduri europene afectează deficitul bugetar, dar și echilibrul cursului de schimb. Dacă fondurile europene sunt insuficiente pentru a acoperi deficitul contului curent, leul se poate deprecia. Fondurile europene și investițiile străine directe sunt principalele intrări de capital stabil care compensează efectele deficitului balanței comerciale (diferența dintre exporturi și importuri).

De altfel, leul a avut cea mai slabă performanță din regiune în ultimul an, pe fondul creșterilor salariale mai rapide decât creșterea productivității, reiese din analiza lui Bucșa. Economistul se așteaptă ca moneda națională să se deprecieze și mai mult anul viitor.

Alexandra Pele

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

2 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

2 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

2 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

2 zile ago

Acest website folosește cookies