Ştiri

Risc de criză financiară: Banca Angliei cere măsuri urgente la nivel global

Banca Angliei a cerut marţi ”acţiuni internaţionale urgente” din partea autorităţilor de reglementare privind instituţiile financiare nebancare, după ce a fost forţată să salveze fondurile de pensii din Regatul Unit, în septembrie.

O serie de fonduri de pensii se aflau la câteva ore de o prăbuşire, când banca centrală britanică a intervenit pe piaţa de obligaţiuni pe termen lung.

Criza a venit după ce o serie de schimbări masive ale ratelor dobânzilor pentru datoria guvernamentală a Regatului Unit au expus vulnerabilităţile fondurilor de investiţii bazate pe pasive (LDI), care sunt deţinute de fondurile de pensii din Regatul Unit.

În cel mai recent raport de stabilitate financiară publicat marţi, banca centrală a spus că dacă nu ar fi acţionat, ”stresul ar fi afectat în mod semnificativ capacitatea populaţiei şi a întreprinderilor de a accesa credite”, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Programul său temporar de cumpărare de obligaţiuni de urgenţă a dat timp fondurilor LDI să-şi susţină poziţiile de lichiditate şi să asigure stabilitatea financiară a ţării.

Banca a subliniat necesitatea ca autorităţile de reglementare din toate jurisdicţiile să consolideze rezistenţa sectorului, spunând că ”este nevoie de acţiuni internaţionale urgente pentru a reduce riscurile în finanţarea nebancară”.

Banca centrală a declarat că va începe un ”exerciţiu de scenariu exploratoriu” concentrat pe instituţiile financiare nebancare, pentru a înţelege mai bine şi a atenua riscurile asociate.

”Rezilienţa acestui sector trebuie îmbunătăţită în mai multe moduri pentru a-l face mai robust. Acest lucru include necesitatea unor măsuri de reglementare pentru a se asigura că fondurile LDI îşi păstrează nivelurile mai ridicate de rezistenţă. Au fost deja făcuţi câţiva paşi, iar anul viitor vom lucra în continuare”, a concluzionat Banca.

Elena Marinescu

Recent Posts

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

35 de minute ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

55 de minute ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

13 ore ago

Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Ministerul Energiei de la Sofia a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în…

13 ore ago

Veşti bune pentru medici. Decizia luată de CNAS privind plata serviciilor medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat ce decizie a luat în urma…

14 ore ago

52 de noi contractate de finanţare prin Programul Anghel Saligny, în valoare de peste 690 milioane lei

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a semnat 52 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional…

15 ore ago

Acest website folosește cookies