Ştiri

Protocol. Bolnavii de COVID-19 în stare gravă, tratați cu plasmă de la pacienți vindecați

De acum încolo, românii infectați cu noul coronavirus vor fi tratați cu plasmă recoltată de la pacienții vindecați, care teoretic au dezvoltat anticorpi. Ordinul de ministru prin care se stabilieşte protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 a fost semnat miercuri de Nelu Tătaru.

Ordinul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donatorii vindecați de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Donarea de plasmă, voluntară si neremunerată

Potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați. Donarea de plasmă, ca și donarea de sânge, este voluntară si neremunerată.  Pentru selectarea pacienților vindecați, centrele de transfuzie sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienți COVID-19 în vederea identificării potențialilor donatori, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimțământ informat. Tot centrele de transfuzie sanguină vor contacta potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare.

Pacienții vindecați pot contacta, de asemenea, centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare, transmite Digi24. Dacă în centrul de transfuzie sanguină nu este posibilă recoltarea plasmei prin afereză sau donatorul nu se califică pentru procedura de afereză din punct de vedere al abordului venos, se va recolta sânge total și se va prepara plasma proaspat congelată și concentrat eritrocitar, conform procedurii curente de preparare a plasmei proaspat congelate din sange total din centrul de transfuzie sanguină, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Probele eligibile, testate suplimentar

Plasma va fi împărțită în unități separate care se vor congela rapid, se vor stoca în spații dedicate la o temperatură adecvată. Centrele de transfuzie sanguină vor trimite către Institutul Național de Hematologie Transfuzională probele eligibile în vederea testării suplimentare PCR pentru virusurile transmisibile prin sânge: HIV, HBV, HCV și testarea anticorpilor anti-HLA la donatorii cu antecedente de transfuzie de sânge și donatori de sex feminin care au avut sarcini, dacă acest test nu a putut fi efectuat în etapa de preselecție.

În urma testelor efectuate, INHT transmite centrelor de transfuzie sanguină rezultatele care confirmă sau infirmă eligibilitatea plasmei proaspăt congelată pentru distribuție și administrare experimentală pentru pacienți COVID-19.

Plasma, administrată doar pacienților critici

Plasma de la donator vindecat COVID-19 va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2din județul respectiv. În cazul în care, la nivelul unui județ, centrul de transfuzie sanguină nu poate acoperi cererea, INHT va solicita transferul de la un alt centru.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescentă COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care se află într-o secție de ATI dintr-un spital COVID-19 și avizat de Comisia de ATI, care prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare, în ciuda tratamentului administrat sau care sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice.

Elena Marinescu

Recent Posts

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 ore ago

ANPC: La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile

Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirmă că la…

4 ore ago

Studiu Revolut: Cum vor petrece europenii concediul din acest an

Revolut a întrebat 15.000 de respondenți din 15 țări, inclusiv 1.000 de români, care sunt…

4 ore ago

Indotek Group investește 16 milioane de euro în Plaza M

Indotek Group, conglomeratul pan-european de investiții imobiliare cu sediul la Budapesta, a anunțat relansarea Plaza…

5 ore ago

Google a plătit 20 de miliarde de dolari în 2022 pentru a fi motorul de căutare implicit în Safari

Procesul SUA vs Google se apropie de final, dar încă mai oferă informaţii necunoscute până…

5 ore ago

Studiu: Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale în familie

Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, în familie, iar 75%…

5 ore ago

Acest website folosește cookies