Ştiri

Preşedintele Klaus Iohannis va convoca o sesiune extraordinară pentru angajarea răspunderii Guvernului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că sprijină total demersul guvernului de angajare a răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi, spunând că i se pare o decizie normală. Preşedintele a anunţat că documentul de modificare a legii va ajunge în scurt timp la Parlament, iar el va cere convocarea sesiunii extraordinare.

”Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea. Se doreşte revenirea la alegerea în două tururi care este corectă, democratică şi normală. O alegere potrivită pe care a făcut-o Guvernul şi sprijin total acest demers. Este calea corectă de alegere a unui primar, în aşa fel încât cel putin jumătate plus 1 să aleagă persoana care va fi primar. Îi încurajez să meargă mai departe. În foarte scurt timp documentul va ajunge la Parlament şi eu voi cere Palamentului sesiune extraordinară”, a declarat preşedintele, potrivit News.ro.
În ceea ce priveşte preşedinţii de Consilii Judeţene, Iohannis a afirmat că trebuie să se revină la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean din rândul consilierilor, nu prin vot direct. Referitor la decizii CCR privind modificarea legislaţiei electorale cu şase luni înaintea scutinului, preşedintele a afirmat că acele decizii s-au dat pe alte speţe şi nu suntem în niciuna dintre ipotezele Curţii.
Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi la propunerea ministrului Marcel Vela. Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată. Dacă Guvernul nu a fost demis,  proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Elena Marinescu

Recent Posts

Acord istoric: Miniştrii Energiei din G7 au convenit închiderea centralelor pe cărbune

Miniştrii Energiei din ţările bogate din G7 au ajuns la un acord pentru a-şi închide…

3 ore ago

Stoltenberg îl invită pe Zelenski la summitul NATO de la Washington. Ucraina, amânată de la aderare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat  pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să asiste…

3 ore ago

Noi reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar în ţările UE

Ţările UE au adoptat, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o…

4 ore ago

Peste 900 de secţii de votare pentru românii din străinătate, la europarlamentare

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat că au fost organizate 916 de secţii de…

4 ore ago

Lovitură pentru Iohannis! Turcia îl va susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului Mark Rutte pentru a fi următorul…

5 ore ago

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR…

7 ore ago

Acest website folosește cookies