Preşedintele Klaus Iohannis va convoca o sesiune extraordinară pentru angajarea răspunderii Guvernului

Elena Marinescu 16/01/2020 | 18:21 Ştiri
Preşedintele Klaus Iohannis va convoca o sesiune extraordinară pentru angajarea răspunderii Guvernului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că sprijină total demersul guvernului de angajare a răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi, spunând că i se pare o decizie normală. Preşedintele a anunţat că documentul de modificare a legii va ajunge în scurt timp la Parlament, iar el va cere convocarea sesiunii extraordinare.

”Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea. Se doreşte revenirea la alegerea în două tururi care este corectă, democratică şi normală. O alegere potrivită pe care a făcut-o Guvernul şi sprijin total acest demers. Este calea corectă de alegere a unui primar, în aşa fel încât cel putin jumătate plus 1 să aleagă persoana care va fi primar. Îi încurajez să meargă mai departe. În foarte scurt timp documentul va ajunge la Parlament şi eu voi cere Palamentului sesiune extraordinară”, a declarat preşedintele, potrivit News.ro.
În ceea ce priveşte preşedinţii de Consilii Judeţene, Iohannis a afirmat că trebuie să se revină la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean din rândul consilierilor, nu prin vot direct. Referitor la decizii CCR privind modificarea legislaţiei electorale cu şase luni înaintea scutinului, preşedintele a afirmat că acele decizii s-au dat pe alte speţe şi nu suntem în niciuna dintre ipotezele Curţii.
Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi la propunerea ministrului Marcel Vela. Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată. Dacă Guvernul nu a fost demis,  proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.