Opinii

Președintele Iohannis la COP26

COP înseamnă „Conferința părților“. Este un acro­nim anglo-saxon care desemnează convențiile-cadru ale Organizației Națiunilor Unite pe tema schim­bă­rilor climatice. Anul acesta, convenția a avut loc la Glasgow și a reprezentat un eveniment diplomatic major – diplomația climatică a devenit o adevărată nișă pe care se înghesuie multe națiuni, cu multă creativitate, dovadă fiind și participarea a nu mai puțin de 120 de șefi de stat sau de guvern.

Totuși, numai pentru câțiva asemenea reuniuni constituie adevărate tribune de unde își afirmă in­fluența în relațiile internaționale – președinții Statelor Unite și, respectiv, al Franței, premierul britanic, președintele Chinei și președintele Rusiei – atunci când participă. Mai sunt unii șefi de stat sau de guvern, precum președintele Republicii Costa Rica, Carlos Alvarado, care a și primit în 2019 Premiul ONU al Campionilor Terrei, pentru politicile clima­tice am­bi­­țioase, sau premierul Nepalului, Sher Bahadur Deuba, care beneficiază de o oarecare atenție pentru a arăta că și statele mici sunt luate în consi­de­rare.

În rest, participarea pur și simplă, pentru a ține un discurs care nu interesează pe nimeni dacă nu anunți ceva special – și mai ales când ești o țară care nu are sta­bilită nicio strategie energetică defi­ni­tivă – nu are nicio relevanță decât în condițiile în care Ministerul Afacerilor Externe s-a îngrijit să profite de această incintă multilaterală pentru a organiza unele întâlniri bilaterale.

PROVINCIALISM. Strângerile de mâini, micile dis­cuții din sala de reuniune care sunt fără agendă și fără dele­gații nu contează și în niciun caz nu pot con­stitui știri de politică externă. Este motivul pentru care am constatat cu dezamă­g­ire când am citit pe anumite site-uri titluri de genul „Președintele României s-a întâlnit cu preșe­din­tele Statelor Unite Joe Biden“ sau „Președintele României a strâns mâna președintelui american Joseph Biden“. Sunt știri care denotă provincialism și o profundă ne­cu­noaștere a relațiilor internațio­nale. Cum se poate pune în centrul știrii despre participarea preșe­din­telui României la reuniunea la ni­vel înalt de la Glas­gow un simplu gest de strângere de mână alături de câteva vorbe de curtoazie, iar nu conți­nu­tul discursului ținut acolo, pus în contextul realită­ților din România, și lipsa ori nu a întâlnirilor bilate­rale din marja reuniunii?!

Este drept, iar acest lucru îl spun din cele observate direct, că unii demnitari de-ai noștri, odată ajunși la un eveniment internațional, se preocupă cu deosebire de a se apropia de „mai-marii“ lumii sau ai Uniunii Europene spre a fi „surprinși“ în fotografii care aproape instantaneu sunt trimise în țară. Dar vina nu le aparține în totalitate, după cum se poate observa din titlurile citate mai devreme.

Vina le apar­ține și acelor oameni din presă pentru care o fotografie în care se strânge o mână este imediat o știre de politică externă care validează o acțiune di­plomatică. Dacă ar fi fost un moment precum cel din primăvara anului 2005, când, la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea, președintele Israelului, Moshe Katsav, a schimbat câteva vorbe de curtoa­zie cu pre­­ședinții Siriei, Bashar al-Assad, și Iranului, Mohammed Khatami, atunci, da, chiar și aceste simple curtoazii puteau constitui o știre de prima pagină.

În cazul nostru ar fi putut fi dacă, la o reuniune internațională, președintele României ar fi strâns mâna și ar fi schimbat câteva cuvinte cu preșe­din­tele Rusiei sau cu cel al Chinei. Evident, acest lucru nu se va întâmpla niciodată, întrucât demnitarii ro­mâni rămân fideli parcursului euroatlantic și, în ma­rea lor înțelepciune, se feresc să aibă un dialog cu cele două puteri de la Est.

CAZUL ANGELA MERKEL. Angela Merkel, cancela­rul Germa­niei, a efectuat cele mai multe vizite bila­terale în China, în decursul celor 16 ani în care a con­dus guvernul de la Berlin: nu mai puțin de două­spre­zece. Bănuiesc că presa germană nu a etichetat-o drept trădătoare a intereselor euroatlantice… Dau acest exemplu și pentru a spune că în timp ce unii fac într-adevăr diplomație pentru a-și promova interesele și pentru a-și consolida profilul în Uniunea Euro­peană și în NATO, noi ne mul­țumim cu câteva fotografii care nu spun nimic.

Merg mai departe cu raționamentul, întrucât s-a tot bătut monedă pe vizita de stat din Egipt. Nu am văzut nicăieri pusă în context agenda discuțiilor cu președintele Al-Sisi – situația din Libia, din Orientul Mijlociu și procesul de pace israelo-arab, aflat în impas durabil.

Nimeni nu s-a obosit să se aplece asupra prezenței României în aceste spații și resurselor alocate (dimensiunea ambasadelor, dialogul politic la diverse niveluri, inițiative ale României la ONU sau la nivel european), pentru a vedea dacă suntem cu adevărat relevanți în spațiile respective, dacă discuțiile au avut cu adevărat vreun rost și nu doar pentru a umple o agendă aflată sub semnul aniversar al celor 115 ani de relații diplomatice româno-egiptene.

Ștefan Popescu

Ștefan Popescu este Doctor în istoria relațiilor internaționale contemporane la Universitatea Paris 1 - Sorbona și fost secretar de stat în MAE.

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

o zi ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

o zi ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

o zi ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

o zi ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

o zi ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

o zi ago

Acest website folosește cookies