Ştiri

Președintele brokerilor imobiliari: Ne apropiem cu pași rapizi de o încălzire a pieței rezidențiale. Cererea e mare, stocul e mic

Pe piața locală există cerere foarte mare de locuințe, însă în același timp stocul de proprietăți rezidențiale disponibile este deficitar, motiv pentru care prețurile au o tedință de creștere.

”Există o cerere foarte mare și o lipsă acută de proprietăți. (…) Ne apropiem cu pași rapizi de o încălzire a pieței, mai ales că nu prea mai există stocuri”, a spus Dragoș Vîlceanu, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari, în cadrul evenimentului ”Real Estate & Construction Forum”, organizat de Business Mark.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, citate de Vîlceanu, indicele prețului mediu al locuințelor din România a ajuns în trimestrul al treilea al anului trecut la 79,51% din valoarea înregistrată în 2009. Practic, o locuință ce costa 100.000 de euro în 2009, în ultima parte a anului trecut se tranzacționa, în medie, cu 79.510 euro (datele prezentate sunt raportate la anul 2009, conform metodologiei Institutului Național de Statistică, însă în 2009 prețurile deja începuseră să scadă raportat la 2008, anul de boom al pieței rezidențiale locale).

”Ne apropiem de momentul 2005-2006-2007 (din perspectiva pieței rezidențiale)”, a spus  Vîlceanu.

Prețul mediu pe care proprietarii îl cer pentru vânzarea unei garsoniere în București se ridică în luna martie 2017 la 37.518 euro, față de 34.641 euro în aceeași lună a anului trecut, ceea ce înseamnă o scumpire de 7,7%, potrivit datelor anunturiparticulari.ro, citate de președintele Asociației Brokerilor Imobiliari. În mod similar, apartamentele de două camere s-au scumpit în același interval de la 55.756 de euro la 57.904 euro (scumpire de 3,7%), iar cele de trei camere – de la 75.343 la 80.232 euro (creștere de 6,1%).


Sursă foto: Mediafax Foto

 

Andreea Neferu

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.

Recent Posts

Ţările UE au decis ca veniturile din activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru susţinerea militară a Ucrainei

Ambasadorii statelor UE au căzut de acord de principiu ca veniturile rezultate din activele ruseşti…

8 ore ago

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48-49% din PIB în acest an

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că datoria publică va ajunge anul acesta la 48…

9 ore ago

TOPUL celor mai bune universităţi din România

Ministerul Educaţiei a dat publicităţii miercuri noul clasament al celor mai bune universităţi din România…

10 ore ago

Românii au plătit facturi mai mici la gaze şi la curentul electric

Reprezentanţii Ministerului Energiei anunţă că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie…

10 ore ago

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de…

11 ore ago

Lensa a ajuns la venituri de peste 207 milioane de lei în 2023. Compania are o rețea de 81 de magazine în piața locală

Retailerul de optică Lensa a înregistrat venituri de peste 207 milioane de lei, consemnând astfel…

11 ore ago

Acest website folosește cookies