Ştiri

Presa americană: Răspunsul Israelului la atacul Iranului, posibil luni noaptea

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, i-a spus într-o convorbire telefonică secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, că Israelul nu are altă opţiune decât să răspundă la atacul cu rachete şi drone lansat de Iran în weekend.

Publicaţia americană The Wall Street Journal citează oficiali americani şi occidentali care anticipează că Israelul va răspunde rapid la atacul Iranului, posibil chiar luni. Cu toate acestea, oficialii spun că speră că atât Iranul, cât şi Israelul vor reuşi să iasă din această încercare putând să revendice fiecare o victorie suficientă care să le îndepărteze de o nouă escaladare.

Iranul nu doreşte sporirea tensiunilor, dar va răspunde imediat şi mai puternic decât înainte dacă Israelul va riposta, i-a spus luni ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian omologului său britanic, potrivit presei de stat iraniene.

O nouă reuniune a Cabinetului de război

Pe de altă parte, premierul Benjamin Netanyahu a reunit luni din nou cabinetul de război pentru a discuta despre răspunsul Israelului la atacul Iranului, după ce în prealabil a discutat şi cu liderii opoziţiei, mai puţin cu adversarul său cel mai înverşunat, fostul ministru de externe Yair Lapid.

sursa foto: X

Postul israelian de ştiri Canal 12 a relatat că au fost discutate mai multe opţiuni, fiecare dintre ele fiind un răspuns „dureros” împotriva Iranului, dar care să nu declanşeze un război regional. Cabinetul de război urmăreşte, de asemenea, să aleagă o reacţie la atacul cu rachete şi drone iranian de sâmbătă seara, care să nu fie blocată de SUA, a precizat televiziunea israeliană.

Administraţia Biden şi alte câteva ţări occidentale aliate cu Israelul au îndemnat guvernul lui Benjamin Netanyahu să nu se grăbească cu o ripostă împotriva Iranului care ar putea duce la un război regional.

Iranul a lansat aproape 350 de drone de atac şi rachete împotriva Israelului pe 13 aprilie, ca represalii la un atac aerian israelian din 1 aprilie asupra complexului ambasadei sale din Siria, care a ucis un general iranian de rang înalt şi alte persoane.

Majoritatea dronelor şi rachetelor iraniene au fost interceptate în afara spaţiului aerian israelian de către forţele israeliene, americane, britanice, franceze, iordaniene şi saudite, au declarat oficialii, potrivit sursei citate de News.ro.

Opţiunile Israelului pentru represalii împotriva Iranului includ atacuri cibernetice şi atacuri ţintite asupra unor situri cheie deţinute de stat, cum ar fi infrastructura petrolieră iraniană.

În trecut, Israelul a vizat personalul şi infrastructura iraniană legată de programul nuclear iranian fără a-şi asuma responsabilitatea şi ar putea face acest lucru din nou, dar în mod mai deschis, au declarat analiştii.

Elena Marinescu

Recent Posts

Acord istoric: Miniştrii Energiei din G7 au convenit închiderea centralelor pe cărbune

Miniştrii Energiei din ţările bogate din G7 au ajuns la un acord pentru a-şi închide…

2 ore ago

Stoltenberg îl invită pe Zelenski la summitul NATO de la Washington. Ucraina, amânată de la aderare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat  pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să asiste…

3 ore ago

Noi reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar în ţările UE

Ţările UE au adoptat, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o…

4 ore ago

Peste 900 de secţii de votare pentru românii din străinătate, la europarlamentare

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat că au fost organizate 916 de secţii de…

4 ore ago

Lovitură pentru Iohannis! Turcia îl va susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului Mark Rutte pentru a fi următorul…

5 ore ago

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR…

6 ore ago

Acest website folosește cookies