Ştiri

Premieră: România va emite primele sale obligaţiuni verzi

România a lansat prima sa emisiune de obligaţiuni verzi, o măsură care era aşteptată de mult şi vizează diversificarea bazei de investitori în contextul cererii în creştere pentru obligaţiunile verzi.

Obligaţiunile verzi pe 12 ani au un spread de 345 puncte de bază peste mid-swaps, iar preţul final ar urma să fie fixat joi seara. În paralel, România emite şi obligaţiuni convenţionale pe şapte ani, iar ofertele pentru cele două tipuri de obligaţiuni au depăşit 10 miliarde de euro.

România a petrecut mai mult de un an cu pregătirea cadrului necesar pentru emiterea de obligaţiuni verzi, iar şeful Trezoreriei, Ştefan Nanu, a declarat în luna decembrie că România are de gând să emită primele sale obligaţiuni verzi în prima jumătate a lui 2024.

De asemenea, Ştefan Nanu a precizat că România intenţionează să devină un emitent anual frecvent de obligaţiuni verzi şi că va încerca să menţină emisiunile la un volum mic, anunţă Reuters, potrivit Agerpres.

România, ţară care are deja mai multe proiecte de energie regenerabile pregătite pentru a beneficia de finanţare de la UE, va utiliza cadrul pentru obligaţiunile verzi pentru a finanţa proiecte în domeniul transportului ecologic, îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor şi reîmpăduriri, printre altele.

Emisiunile nete de eurobonduri, reduse

Oficialii care se ocupă cu administrarea datoriei statului au de gând ca în acest an să reducă emisiunile nete de eurobonduri până la 6 miliarde de euro, de la 9,5 miliarde de euro în 2023. În paralel, Guvernul de la Bucureşti vrea să reducă deficitul bugetar, până la 5% din PIB, de la 5,7% din PIB anul trecut.

Finanţele au vândut în luna ianuarie semnificativ mai multe obligaţiuni guvernamentale decât era programat, inclusiv eurobonduri cu maturitatea în 2029 şi 2034 cu o valoare de patru miliarde de dolari, profitând de cererea solidă care există în Europa.

Toate cele trei mari agenţii de rating atribuie României cea mai mică notă din categoria „investment grade”, însoţită de o perspectivă stabilă. Aranjorii emisiunii de joi sunt Citi, HSBC, Erste Group, JP Morgan şi Societe Generale.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies