Ştiri

Pfizer și Moderna au scumpit vaccinurile vândute în ţările UE. Cât costă de fapt o doză de vaccin?

Pfizer a ridicat prețul vaccinului său contra Covid-19 cu mai mult de un sfert, iar Moderna cu mai mult de o zecime în ultimul contract cu Uniunea Europeană, în contextul în care Europa s-a confruntat cu probleme de furnizare a dozelor și cu efectele secundare ale produselor rivale.

Cele două companii sunt pe cale să aibă anul acesta venituri de zeci de miliarde, în condițiile în care semnează contracte cu țări dornice să-și asigure pentru populația a treia doză de vaccin pentru o apărare cât mai bună contra infecțioasei variante Delta.

Termenii contractelor – încheiate anul acesta pentru un total de 2,1 miliarde de doze, livrabile până în 2023 – au fost renegociate după ce datele din testele clinice de faza a treia au arătat că vaccinurile ”mRNA” au o eficiență mai mare decât vaccinurile mai ieftine furnizate de Oxford/AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Noul preț al unei doze Pfizer este de 19,50 euro, față de 15,50 anterior, potrivit secțiunilor din contract văzute de Financial Times, citat de HotNews. Prețul unei doze Moderna este de 25,50 euro, arată contractul, în condițiile în care persoane care cunosc chestiunea au spus publicației citate că în primul contract era de 19 euro.

Prețul actual este mai mic decât se convenise anterior – 28,50 euro, pentru că s-au comandat mai multe doze, a spus o persoană apropiată negocierilor. Aceast oficial a declarat că cele două companii au profitat de poziția pe care au pe piața vaccinurilor și au folosit ”obișnuita retorică a firmelor farma… Vaccinurile funcționează, așa că au majorat ‘valoarea’”.

Zeci de miliarde de dolari din comerţul cu doze de vaccin

Pfizer a anunțat săptămâna trecută că a ridicat estimarea veniturilor din vaccinuri cu aproape o treime, până la 33,5 miliarde de dolari, în condițiile în care vânzările de vaccinuri au ajutat la dublarea vânzărilor totale în trimestrul al doilea.

Directorul executiv Albert Bourla a declarat că prețurile pentru țările cu venituri mari sunt ”comparabile”, cele cu venituri medii plătesc cam jumătate din atât, iar națiunile cu venituri mici primesc vaccinurile la costul de producție. Pfizer, care împarte profiturile cu partenerul său german BioNTech, estimează că va majora și mai mult prețurile după ce pandemia se va încheia.

Diferența dintre producătorii de vaccinuri mRNA și rivalii lor este pe cale să crească și mai mult anul viitor, potrivit prognozelor realizate de Airfinity. Această firmă de consultanță în științele vieții preconizează că vânzările de vaccinuri Pfizer vor totaliza 56 de miliarde de dolari, iar cele Moderna 30 de miliarde de dolari, în condițiile în care domină piețele cu venituri mari.

Elena Marinescu

Recent Posts

Veneţia devine primul oraş turistic din lume care percepe o taxă de intrare

În premieră mondială, autorităţile din Veneţia vor să limiteze turismul excesiv, obligându-i pe turiştii de…

8 ore ago

GlaxoSmithKline a dat în judecată Pfizer-BioNTech pentru tehnologia vaccinurilor anti-COVID-19

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech într-un tribunal federal din…

8 ore ago

Cristian Popescu Piedone: Nu mă retrag şi nu negociez cu nimeni

Cristian Popescu Piedone, candidat din partea PUSL la funcţia de primar al Capitalei, a declarat…

9 ore ago

Economia SUA a încetinit în primul trimestru din 2024

Creşterea economiei americane a încetinit până la 1,6% în ritm anual în primul trimestru din…

10 ore ago

Parchetul General reînvie Dosarul Mineriadei. Inculpaţi pe bandă rulantă

Parchetul General a anunţat continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu…

11 ore ago

Clotilde Armand, trimisă în judecată de procurori

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 anunţă, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului…

12 ore ago

Acest website folosește cookies