Ştiri

Parlamentul European vrea impunerea unui embargo asupra gazului lichefiat din Rusia

Parlamentul European a cerut aplicarea mai strictă a sancţiunilor împotriva Moscovei şi un embargo total asupra importurilor ruseşti de gaz natural lichefiat (GNL) şi gaz petrolifer lichefiat (GPL), care reprezintă un câştig de mai multe miliarde de euro pentru Rusia, relatează AFP.

Într-o rezoluţie adoptată joi, deputaţii europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la lacunele existente în pachetele de sancţiuni deja adoptate de UE după invazia rusă din Ucraina în februarie 2022.

Prin urmare, ei consideră că este necesar ca Uniunea Europeană să colaboreze cu ţările G7 pentru a impune o interdicţie totală asupra importurilor ruseşti de GNL şi GPL.

Conform unui raport publicat la sfârşitul lunii august de ONG-ul Global Witness, UE şi-a majorat importurile de GNL cu 40% în primele şapte luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă din 2021, pentru o valoare de aproximativ 5,29 miliarde de euro, în beneficiul, denunţă unele state membre, al maşinii de război ruseşti.

Dar alte ţări europene sunt mai reticente să facă acest lucru din cauza dezechilibrului pe care o astfel de măsură l-ar putea provoca pe piaţa europeană a gazelor, ale cărei preţuri ar putea creşte vertiginos.

În rezoluţia fără caracter obligatoriu, eurodeputaţii solicită, de asemenea, un embargo asupra importurilor de diamante din Rusia sau reexportate de Moscova în UE.

Cele 27 de ţări pregătesc un nou pachet de sancţiuni, al 12-lea, pe care urmează să îl discute la o întâlnire la începutul săptămânii viitoare, potrivit unor surse diplomatice europene. Potrivit sursei citate de Agerpres, noul pachet ar urma să includă măsuri privind diamantele.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies