Ştiri

(P) Asociația Operatorilor telecom cere din nou ca legea 5G să fie modificată

Discuțiile legate de legea 5G nu s-au încheiat încă. După dezbaterile de luna trecută, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a venit cu câteva clarificări, insuficiente însă pentru a lămuri industria. Iar operatorii de telecomunicații cer din nou modificări la proiectul de lege.

Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR) a cerut, prin vocea directorului săi Liviu Popescu, prezent la dezbatere, ca proiectul să fie modificat astfel încât să definească un set de criterii clare pentru securitatea rețelelor, iar abordarea trebuie să fie comună cu cea de la nivelul Uniunii Europene.

Ministerul a publicat un proiect revizuit pentru legea 5G săptămâna trecută, dar completările aduse sunt la fel de insuficiente. La bază, criteriile rămân subiective în ceea ce privește autorizarea producătorilor de echipamente pentru viitoarele rețele 5G.

Ca urmare a proiectului revizuit, AOMR, care reunește operatorii Orange, Vodafone și Telekom, a trimis o nouă scrisoare către Guvern, conform unor surse ale Ziarului Financiar, în care reclamă absența unor criterii clare pentru definirea a ce înseamnă echipament su program software sigur și incertitudinea pe care legea o transferă către operatorii telecom în legătură cu investițiile în infrastructură.

Cine suportă costurile suplimentare

AOMR ridică o problemă clară: cine va suporta costurile de înlocuire a echipamentelor și aplicațiilor de la producătorii care nu vor fi autorizați. Conform proiectului, în cazul echipamentelor 2G, 3G și 4G deja existente, dacă producătorul sau furnizorul nu va fi autorizat, operatorii telecom au la dispoziție cinci ani pentru înlocuirea lor. Dar nu spune cine va suporta aceste costuri de schimbare a echipamentelor.

De asemenea, nu spune nici cine va despăgubi operatorii în cazul în care vor plăti mai mult pentru viitoarele echipamente și aplicații achiziționate doar de la anumiți producători. Problema a fost ridicată și în dezbatere de mai mulți vorbitori, dar Ministerul nu a dat nicio clarificare în acest sens.

Legea va avea un impact direct și asupra IMM-urilor din România, care lucrează direct sau indirect cu producătorii și furnizorii de echipamente de rețea. În total, vor fi afectate circa 6.500 de locuri de muncă din industrie, conform informațiilor date în cadrul dezbaterii.

NewMoney

Recent Posts

Noi reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar în ţările UE

Ţările UE au adoptat, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o…

2 minute ago

Peste 900 de secţii de votare pentru românii din străinătate, la europarlamentare

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat că au fost organizate 916 de secţii de…

23 de minute ago

Lovitură pentru Iohannis! Turcia îl va susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului Mark Rutte pentru a fi următorul…

o oră ago

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR…

3 ore ago

Peste jumătate dintre părinţii plecaţi la muncă în străinătate nu vor petrece sărbătorile alături de copiii lor rămaşi în România

Peste jumătate dintre părinţii care au plecat din România pentru a munci în străinătate nu…

3 ore ago

BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot de la Alegerile Europarlamentare

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, ordinea de pe buletinele de…

4 ore ago

Acest website folosește cookies