Ştiri

Peste jumătate dintre părinţii plecaţi la muncă în străinătate nu vor petrece sărbătorile alături de copiii lor rămaşi în România

Peste jumătate dintre părinţii care au plecat din România pentru a munci în străinătate nu vor veni în ţară, anul acesta, pentru a petrece sărbătorile de Paşti alături de copiii lor rămaşi acasă, arată datele furnizate de organizaţia Salvaţi Copiii. Cel mai adesea motivele acestei decizii sunt de ordin financiar sau ţin de faptul că cei care muncesc nu reuşesc să îşi ia concediu. Aproape 40% dintre cei plecaţi spun că vor veni în ţară să fie alături de copii, iar 6% nu deciseseră, la momentul realizării studiului pe acest subiect.

„Mai mult de jumătate (55%) dintre părinţii care lucrează peste graniţă nu vor petrece sărbătorile pascale în ţară, alături de copiii lor, în vreme ce 39% spun că vor veni acasă pentru Paşte, iar 6% nu erau încă decişi cu privire la venirea în ţară, arată datele unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România, în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinţii plecaţi din ţară. În ceea ce priveşte motivele pentru care părinţii nu pot veni, cel mai des menţionate au fost lipsa banilor alocaţi drumului până în România şi faptul că nu reuşesc să îşi ia concediu/zile libere în această perioadă”, anunţă, într-un comunicat dat publicităţii luni, organizaţia Salvaţi Copiii România.

Aceasta precizează că, în acest context, va extinde programul de suport pentru copiii rămaşi singuri acasă în urma migraţiei economice a părinţilor, program care a oferit sprijin pentru peste 25.600 de copii şi adulţi, prin activităţi de conectare părinţi – copii, derulate atât în centrele locale Salvaţi Copiii, cât şi în peste 60 de şcoli partenere.

Concret, copiii din şase judeţe – Suceava, Iaşi, Vaslui, Mureş, Hunedoara şi Dâmboviţa – care se află în această situaţie vor fi integraţi în programe complexe de sprijin psiho-socio-educaţional.

Un studiu realizat la nivel naţional de Salvaţi Copiii România în 2022, cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate,  arată că 13,8% dintre copiii din România, respectiv 536.000 de copii, au avut în perioada iunie 2021 – iunie 2022 unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Cel mai mare procent al părinţilor care şi-au lăsat copiii acasă (20,3%) se înregistra, la acel moment, în regiunea Sud-Muntenia, unde 107. 150 de copiii aveau părinţii plecaţi, reprezentând o medie unu din cinci copii care locuiesc în aceasă regiune.

În regiunea Nord-Est  138.065 de copii, aveau părinţii plecaţi,  respectiv 17.8% din copiii din regiune, fiind vorba, în medie unu din şase copii.  În regiunea Nord-Vest numărul copiilor cu părinţii plecaţi era, în 2022, de  71.374 de copii, respectiv 13.9% din copiii din regiune (în medie unu din şapte copii);

Cei mai puţini copii cu părinţii plecaţi sunt cei cin zona Bucureşti Ilfov: 45.725 de copii, respectiv 10.2% din copiii din regiune aveau părinţii plecaţi, media fiind de unu din zece copii) şi în regiunea Centru – 24.465 de copii, respectiv 5.1% din copiii din regiune (în medie unu din douăzeci de copii).

Andrei Dumitru

Recent Posts

NEPI Rockcastle raportează în T1 2024 creșteri de două cifre pentru venitul operațional net și vânzările chiriașilor

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale din Europa Centrală…

26 de minute ago

Un Monet s-a vândut cu 35 de milioane de dolari la o licitaţie de primăvară la New York

Un tablou al maestrului impresionist francez Claude Monet a fost vândut pentru aproape 35 de…

29 de minute ago

Clinicile Dentare Dr. Leahu devin Regina Maria Dental Clinics

Cu peste 14 ani de experiență pe piața stomatologică din România, Clinicile Dentare Dr. Leahu…

60 de minute ago

Creștere de peste 60% a cererii de birouri. Tranzacțiile de până la 1.000 metri pătrați de spații domină piața

Piața de birouri din București a continuat să crească și în primul trimestru al acestui…

o oră ago

evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu

evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și…

o oră ago

Nestlé: 6 școli și Primăria Sectorului 6 participă la campania ”ReciCLARea e totul!”

Nestlé, în parteneriat cu Federația Națională a Părinților Edupart (FNPE) și cu Green Resources Management,…

o oră ago

Acest website folosește cookies