Ştiri

ONU lansează o investigaţie referitoare la posibile crime comise în timpul conflictului dintre Israel şi Hamas

Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite a convenit joi să lanseze o investigaţie internaţională referitoare la posibile crime comise în timpul conflictului de 11 zile între Israel şi gruparea islamistă Hamas, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Ancheta independentă va avea un mandat larg de a analiza toate presupusele încălcări, nu doar în Gaza şi în Cisiordania ocupată, ci şi în Israel, în timpul ostilităţilor care au fost oprite de armistiţiul din 21 mai.

Michelle Bachelet, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, a declarat anterior consiliului că atacurile israeliene asupra Gaza ar putea constitui crime de război şi că Hamas a încălcat dreptul internaţional umanitar prin tirurile de rachete asupra Israelului.

Israelul respinge rezoluția ONU

Israelul a respins rezoluţia adoptată de forumul de la Geneva şi a spus că nu va coopera.

”Decizia ruşinoasă de astăzi este încă un alt exemplu de flagrantă obsesie anti-Israel a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o declaraţie în care acuză forumul că albeşte ”o organizaţie teroristă genocidă”.

Ministerul de Externe al Israelului a declarat că forţele sale au acţionat ”în conformitate cu dreptul internaţional, în apărarea cetăţenilor noştri de tirul de rachete fără discriminare al Hamas”.

Un purtător de cuvânt al Hamas, care guvernează Fâşia Gaza, a numit acţiunile grupului ”rezistenţă legitimă” şi a solicitat ”măsuri imediate pentru a pedepsi” Israelul.

SUA „regretă” decizia

Principalul aliat al Israelului, Statele Unite, a declarat că regretă profund decizia forumului, unde are statut de observator şi nu are drept vot.

”În schimb, acţiunea de astăzi ameninţă să pună în pericol progresele realizate”, se arată într-o declaraţie publicată de misiunea SUA la ONU de la Geneva.

Prin votul a 24 de state pentru şi nouă împotrivă, cu 14 abţineri, consiliul de 47 de membri a adoptat o rezoluţie propusă de Organizaţia de Cooperare Islamică (OIC) şi delegaţia palestiniană la Naţiunile Unite.

Cum au votat țările europene

Ţările europene au fost împărţite, Austria, Marea Britanie şi Germania votând împotrivă. Franţa şi Olanda s-au abţinut.

Bachelet a declarat consiliului că biroul său a verificat moartea a 270 de palestinieni în Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est, inclusiv 68 de copii, în timpul violenţelor din această lună. Majoritatea au fost ucişi în Gaza.

Rachetele Hamas au ucis 10 israelieni şi rezidenţi, a spus ea.

Autorităţile israeliene au stabilit că 13 persoane au fost ucise de atacurile palestiniene în Israel.

„Din păcate, autodeclaraţii campioni mondiali ai drepturilor omului continuă să protejeze ocupantul de răspunderea globală şi furnizează literalmente arme şi muniţii pentru crimele sale de război raportate pe scară largă şi crimele de apartheid împotriva poporului palestinian”, a declarat ambasadorul Pakistanului la OIC, Khalil Hashmi, care a vorbit în numele OIC.

Conflictul a izbucnit după ce Hamas a cerut forţelor de securitate israeliene să părăsească moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est în urma confruntărilor de acolo cu palestinienii şi mai târziu au lansat rachete către Israel.

Complexul se află deasupra platoului Oraşului Vechi, cunoscut musulmanilor sub numele de al-Haram al-Sharif, sau Sanctuarul Nobil şi evreilor ca Muntele Templului. Este cel mai sensibil sit din conflictul israeliano-palestinian.

Bachelet a declarat că atacurile ”nediscriminatorii” de rachete lansate de Hamas constituie ”o încălcare clară a dreptului internaţional umanitar”.

Ea a spus că atacurile Israelului în Gaza au provocat distrugerea pe scară largă a infrastructurii civile şi decese.

„În pofida afirmaţiilor Israelului că multe dintre aceste clădiri găzduiau grupuri armate sau erau folosite în scopuri militare, nu am văzut dovezi în acest sens. Dacă se constată că sunt nediscriminatorii şi disproporţionate, astfel de atacuri ar putea constitui crime de război”, a spus Bachelet.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies