Ştiri

The New York Times: În doar 3 zile, România slăbeşte legislaţia privind abuzul în serviciu. Printre cei avantajați se numără Liviu Dragnea

Cele mai recente modificări ale Codului Penal privind abuzul în serviciu au apărut și în reputata publicație The New York Times. Jurnaliștii americani au remarcat că evenimentele din această săptămână au fost contestate puternic, inclusiv de Comisia Europeană şi că ele afectează cazurile unor politicieni importanţi, printre care şi Liviu Dragnea.

Autorul articolului, Kit Gillet, notează că noile modificări, făcute în trei zile, vin la mai puţin de un an distanţă de o Ordonanţă de urgenţă care dezincrimina corupţia de nivel mic. Dacă, atunci, Guvernul a cedat presiunii publicului, în fața celor mai mari proteste de după Revoluţie, de data aceasta, Executivul continuă să urmărească politici care ar limita puterile tribunalelor şi procurorilor, se arată în articol.

Este notat şi faptul că multe persoane susţin că noile modificări vor slăbi eforturile anti-corupţie, în condițiile în care România încă este considerată una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană.

Citiți și: Mediul de afaceri avertizează: Modificările Codului Penal pun România pe o traiectorie descendentă din punct de vedere social şi economic

În prezent, sunt judecate sute de cazuri de abuz în serviciu, iar unele implică politicieni de nivel înalt, cum ar fi Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor. Este probabil ca multe dintre acestea să fie afectate de noile modificări, notează The New York Times.

Presiunea internaţională în această privinţă creşte. „Vom examina textele finale ale legislaţiei pentru a verifica dacă sunt compatibile cu legile relevante ale UE din domeniul justiţiei penale şi a cooperării poliţiei. Nu vom ezita să luăm măsuri unde va fi necesar pentru a asigura o compatibilitate”, a declarat Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene privind statul de drept, potrivit The New York Times.

În editorial este notat şi faptul că, luna trecută, 12 ambasade ale ţărilor vestice de la Bucureşti au făcut apel către Guvernul României „să nu ia măsuri care ar slăbi statul de drept sau capacităţile României de a combate infracţiunile şi corupţia”.

 

NewMoney

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

2 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

2 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

2 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

2 zile ago

Acest website folosește cookies