Ştiri

Inteligenţa artificială ameninţă milioane de locuri de muncă în Coreea de Sud

Aproape 4 milioane de locuri de muncă din Coreea de Sud riscă să fie înlocuite de inteligenţa artificială (IA) în următoarele două decenii, în principal cele ocupate de lucrători cu gulere albe, conform unui studiu al băncii centrale naţionale.

Progresele rapide în domeniul tehnologiilor de inteligenţă artificială (AI) au stârnit îngrijorări în întreaga lume, variind de la potenţiale disponibilizări, până la atacuri cibernetice şi chiar pierderea controlului de către oameni asupra sistemelor pe care le-au proiectat.

Un nou studiu realizat de Banca Coreei estimează că aproximativ 3,9 milioane de locuri de muncă din ţara asiatică aflată în prima linie a noilor tehnologii vor fi în pericol, pe măsură ce adoptarea IA creşte la nivel naţional, medicii, avocaţii, contabilii şi chimiştii numărându-se printre profesiile cele mai ameninţate.

„Profesioniştii cu venituri ridicate şi cu studii superioare sunt mai expuşi la (riscul) IA şi au o probabilitate mai mare de a fi înlocuiţi”, se arată în studiul citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Angajaţii cu gulere albe sunt cei mai expuşi acestui risc, IA putând îndeplini cu uşurinţă sarcini analitice şi cognitive, conform textului. În schimb, potrivit studiului, persoanele cele mai puţin susceptibile de a-şi pierde locul de muncă din cauza progresului tehnologic sunt cele care lucrează în domeniile care ţin de religie, alimentaţie şi învăţământ.

Raportul realizat de Banca Coreei subliniază că, deşi tehnologiile IA reprezintă o ameninţare pentru locurile de muncă existente, ele creează, totodată, noi oportunităţi de angajare, în special pentru inginerii care dezvoltă şi întreţin sisteme IA, precum şi în start-upurile asociate cu IA.

Însă, deoarece noile posturi sunt „concentrate” într-un domeniu specific, „unii angajaţi pot întâmpina dificultăţi în procesul de tranziţie profesională cauzate de introducerea IA”, se precizează în studiu.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

59 de minute ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o oră ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 ore ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

6 ore ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

6 ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

18 ore ago

Acest website folosește cookies