Ştiri

Impostură în halat alb. Medic renumit de la un spital bucureştean, exclus din Ministerul Sănătăţii

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la modul în care medicul Alexandru Checheriță a obținut certificatul de medic primar, Ministerul Sănătății precizează într-un comunicat că „în luna octombrie 2019, Corpul de Control al MS a realizat o acțiune de documentare la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” și de verificare a documentelor deținute de către Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică în acest caz.

În urma verificărilor, reprezentanții Corpului de Control au constatat că nu au fost respectate etapele necesare cuprinse în legislație pentru obținerea gradului de medic primar.

Victor Costache, ministrul Sănătății a dispus trimiterea în cursul zilei de miercuri a raportului de documentare întocmit de Corpul de Control al Ministerului Sănătății către organele de cercetare abilitate, în spiritul transparenței și a corectitudinii, principiile acestei guvernări.

De asemenea, Ministerul Sănătății se va adresa instanței cu o solicitare de anulare a concursului de medic primar a prof.dr. Alexandru Checheriță, în conformitate cu concluziile din acțiunea de documentare a Corpului de Control. Prof.dr. Alexandru Checheriță a fost exclus și din Comisia consultativă de specialitate a Ministerului Sănătății”.

Noua șefă a comisiei este prof dr. Liliana Tuță, care a obținut certificatul de medic primar în 2006, fără derogare, și ocupă în prezent și funcția de prorector pe relații internaționale la Universitatea Ovidius din Constanța.

dr Alexandru Checheriță

Derogare inventată în computer

Șeful Comisiei de Nefrologie din România, dr. Alexandru Checheriță, ar fi ajuns în această funcție printr-un fals, în urma unei derogări inventate în calculatorul Ministerului Sănătății. Acest fapt s-a întâmplat în condiţiile în care medicul, la doar 36 de ani, era deja profesor universitar la UMF “Carol Davila”, şeful clinicii de nefrologie şi dializă la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan”, preşedintele Comisiei de Nefrologie a Colegiului Medicilor, membru în Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Potrivit CV-ului său, a devenit doctor în ştiinţe medicale la 26 de ani, medic primar şi conferenţiar la 31, profesor universitar la 32 de ani. Potrivit acestui CV, nefrologul a făcut un doctorat de 3 ani în doar 2 ani. Mai grav, Checheriţă a dat examenul de medic primar în iunie 2014, ca apoi să devină conferenţiar în octombrie 2014.

După cum scrie „Libertatea„, folosind userul „Violeta”, „funcționara din cadrul instituției pe nume Violeta Sburlea a intrat în computerul instituției și a falsificat fișa pentru ca domnul Checheriță să fie avantajat. Medicul primar este în acest moment profesor universitar la Carol Davila și șeful clinicii de nefrologie și dializă al Spitalului de Urgență Sfântul Ioan din Capitală”.

„Pot admite că au existat plângeri din spital, colegi de-ai dumnealui ne-au sesizat că este posibil să fie ceva în neregulă cu situaţia lui profesională. Încă nu am concluziile celor de la control şi integritate”,a declarat ministrul demis al Sănătăţii, Sorina Pintea. „Nu se cunoaşte motivul pentru care domnul dr. Checheriţă Ionel Alexandru a fost înscris la examenul pentru obţinerea gradului de primar, deşi nu îndeplinea criteriile legale”, se arată în raportul corpului de control al MS. Raportul, care datează din 23 octombrie 2019, atestă că nu există nici un document care să consemneze acordarea unei derogări de 3 ani şi jumătate pentru medicul Checheriţă. În acel moment, ministru era Nicolae Bănicioiu, care nu a semnat această derogare record.

Foto: Libertatea

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

52 de minute ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o oră ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 ore ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

6 ore ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

6 ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

18 ore ago

Acest website folosește cookies