Ştiri

Importurile de grâu și alte produse ucrainene, interzise în România printr-o decizie a UE

Comisia Europeană va interzice importurile de grâu și alte produse ucrainene în România până pe 5 iunie, a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Comentariile sale vin după ce săptămâna trecută Daea a anunțat că guvernul român a decis să sigileze și monitorizeze mijloacele de transport cu cereale din Ucraina care tranzitează România și să efectueze controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din țara vecină.

România nu a interzis astfel nici importurile, nici tranzitul cerealelor ucrainene, măsuri dispuse de Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria pentru a proteja fermierii locali în fața afluxului de produse agricole ieftine din Ucraina.

După luarea acestor decizii Comisia Europeană a anunțat că va lua „măsuri preventive” de urgență în cazul importurilor de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță, compensând fermierii locali și permițând ca grâu ucrainean să intre în cele 4 țări și România doar dacă ele sunt destinate unor alte state membre ale UE sau unor țări din restul lumii.

Potrivit Reuters, Daea a declarat miercuri că măsurile Comisiei sunt condiționate însă de retragerea interdicțiilor impuse unilateral de cele 4 țări și că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere comună, executivul condus de Ursula von der Leyen va interzice exporturile ucrainene către România.

Condiţia esenţială impusă de UE

„Astăzi și mâine se lucrează la Comisie cu experții țărilor, iar când se va ajunge la concluzia ca statele să renunțe, în 48 de ore de momentul renunțării, se instituie norma europeană de a interzice importul la cele cinci produse.

Dacă nu doresc ( să renunțe n.red), România, după terminarea acestor interpretări, va fi protejată imedit de decizia Comisie Europene”, a explicat Petre Daea, potrivit HotNews.

Ce produse agricole ucrainene ar urma să aibă interdicție

El a spus că interdicția ar urma să se aplice importurilor de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță și ulei de floarea-soarelui din Ucraina.

„Așteptăm decizia ca această oprire a importurilor să se facă prin act de Comisia Europeană responsabilă în domeniu, iar România să primească imediat suma care îi revine prin repartizarea banilor din cei 100 de milioane de euro. Voi discuta cu țările afectate, într-un dialog cu Comisia, pentru a putea avea un drum mai lung de reguli comune în vederea protejării pieței de importurile din Ucraina”, a mai spus ministrul.

Comentariile sale vin după ce comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat marți că este încrezător că țările învecinate Ucrainei vor accepta în scurt timp o înțelegere care să permită tranzitarea teritoriului lor de către grâu ucrainean destinat unor terțe țări.
Milioane de tone de produse agricole ucrainene, mai ieftine decât prețul de pe piața UE și scutite de taxele vamale, au ajuns în țările din Europa Centrală și de Est anul acesta, după blocajele din porturile de la Marea Neagră care au împiedicat Ucraina să își exporte produsele în Africa.
Elena Marinescu

Recent Posts

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

47 de minute ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

4 ore ago

ANPC: La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile

Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirmă că la…

6 ore ago

Studiu Revolut: Cum vor petrece europenii concediul din acest an

Revolut a întrebat 15.000 de respondenți din 15 țări, inclusiv 1.000 de români, care sunt…

6 ore ago

Indotek Group investește 16 milioane de euro în Plaza M

Indotek Group, conglomeratul pan-european de investiții imobiliare cu sediul la Budapesta, a anunțat relansarea Plaza…

7 ore ago

Google a plătit 20 de miliarde de dolari în 2022 pentru a fi motorul de căutare implicit în Safari

Procesul SUA vs Google se apropie de final, dar încă mai oferă informaţii necunoscute până…

7 ore ago

Acest website folosește cookies