Ştiri

Business pe Amazon sau magazin online? Trei idei de afaceri pe internet accesibile oricui

Cum piața cumpărăturilor online a crescut cu 40% în ultimul an, tot mai mulți români caută să își deschidă o afacere pe internet. Multe idei de afaceri nu necesită o pregătire specială și ci doar 1.000 de euro și puțină răbdare.

Idei de afaceri: Magazin Online

În țara noastră, oamenii au făcut cumpărături pe internet de 2,8 miliarde de euro, anul trecut. Categoriile de produse preferate de cumpărătorii online români sunt electronicele și electrocasnicele, fashion & beauty, home & deco, urmate de articole și accesorii pentru copii.

Astfel, primul pas când vrei să-ți faci un magazin online este și cel mai important, și anume alegerea produsului, potrivit Shopify. Probabil nu vei fi primul care vinde acel produs, astfel că, înainte să iei o decizie, va trebui să analizezi concurența pe acel segment. Pe lângă caracteristicile obișnuite din offline, precum prețurile sau marja de profit pentru un produs, mai trebuie să ai în vedere și vechimea site-urilor din acea nișă, traficul, cât de bine sunt promovate în social media sau dacă respectă regulile SEO. Poți face acest lucru prin intermediul unor site-uri precum SmiliarWeb.com.

Odată ce te-ai hotărât ce tipuri de produse vrei să vinzi, este necesar să îți construiești platforma prin care vei face comerț. Prețurile pentru un magazin online decent încep de la aproximativ 300 de euro și cresc în funcție de complexitate. La acești bani se mai adaugă 10 euro pentru numele site-ului și încă 10-30 euro, de data aceasta lunar, pentru găzduirea site-ului.

Însă, dacă vrei ca magazinul tău să aibă succes, cei de la inCont.ro recomandă să apelezi la firme specializate care gestionează magazine online și care, pentru 1.500 de euro, creează site-ul, obțin licențele, introduc produsele pe site și oferă asistență permanentă.

Însă investiția în site compensează lipsa unui stoc de produse necesar pentru magazinele fizice. Potrivit inCont.ro, specialiștii recomandă să nu îți faci un stoc de produse, astfel încât să nu riști sa rămai cu ele nevândute. În momentul în care un client plasează o comandă pe site-ul tău, comanzi și tu la rândul tău produsul la furnizor.

Odată ce magazinul este lansat, trebuie să îl promovezi în online. Există mai multe metode prin care poți face asta: Google Adsense, program CPC (cost per click) care afișează reclame în paginile de search ale Google, reclamă prin bannere afișate pe diverse site-uri pe care publicul țintă le accesează, sau marketing afiliat.

Idei de afaceri: Afacere pe Amazon

Românii cu afaceri pe Amazon au vândut în 2017 produse în valoare de peste 50 de milioane de dolari prin programul FBA (Fulfillment by Amazon, n.r.), cu cele mai profitabile 10 businessuri autohtone de pe platformă producând jumătate din această sumă, potrivit Mediafax.

Amazon FBA este un serviciu al companiei americane, prin care permite atât persoanelor fizice, cât și firmelor să vândă produse în lumea întreagă folosind rețeaua de distribuție, precum și baza de clienți a Amazon. Cu alte cuvinte, nu vei mai avea bătăi de cap cu depozitarea produselor, preluarea comenzilor sau serviciul relații clienți. Cei care aleg să facă afaceri prin programul FBA, vor trebui doar să își trimită produsele în depozitul Amazon și să își facă produsele cunoscute.

Cât costă o afacere pe Amazon? Deși mulți recomandă un buget de început de 5.000 de dolari, StartupBros consideră că cei care pornesc cu un asemenea buget irosesc mare parte din el pe lucruri inutile. De aceea recomandă ca în prima lună bugetul să fie de doar câteva sute de dolari, ca să poți testa care produs se vinde cel mai bine.

Cea mai mare parte din acest buget va merge pe achiziția unui stoc de produse pe care le vei trimite în depozitul Amazon. Cea mai populară metodă printre cei care vând pe această platformă este să comande produsele din China, de pe site-ul Alibaba, la prețuri foarte mici, ca să le poată valorifica pe Amazon. StartupBros recomandă să comanzi mai întâi mostre ale produselor, iar dacă ești mulțumit de calitatea lor să cumperi un stoc de câteva zeci de bucăți.

Pe lista costurilor se adaugă și cel pentru serviciul FBA, care însă este gratuit pentru prima lună. Acesta are două opțiuni: individual seller, în urma căruia plătești un dolar pentru fiecare produs vândut și professional seller, care costă 40 de dolari lunar și îți oferă mai multe beneficii, cum ar fi campaniile promoționale pe Amazon.

De asemenea, trebuie să investești și în coduri de bare, câte unul pentru fiecare produs. Asta doar dacă produsul pe care încerci să îl vinzi nu este deja pe marketplace-ul Amazon sau dacă este fabricat de tine. Cele mai populare sunt UPC-urile (Universal Product Code, n.r.) și pot fi cumpărate online de pe mai multe site-uri, la prețul de 5 dolari.

De asemenea, este recomandat să investești în niște fotografii profesionale pentru produsele tale și într-un logo pentru firmă, care ar crește prețul de pornire al afacerii cu 50-60 de dolari.

Idei de afaceri: Marketing Afiliat

Marketingul afiliat a apărut odată cu noțiunea de marketing. Comisionul oferit intermediarilor de către companii pentru fiecare client adus sau de fiecare dată când acesta cumpără ceva este un model de business vechi, dar care a pătruns și în era digitală.

Cu alte cuvinte, marketingul afiliat înseamnă vânzarea produselor și serviciilor produse de o companie distinctă. Dacă ai un blog, te poți conecta la rețele afiliate relevante pentru publicul tău, care îți oferă un link pe care îl incluzi pe site-ul tău. Când cineva intră pe un link și cumpără produsul sau serviciul pe care îl comercializezi, primești un comision.

Marketingul afiliat este un domeniu în plină dezvoltare, cu o piață ce va depăși 6,8 miliarde de dolari până în 2020, potrivit unui studiu realizat de japonezii de la Rakuten, citat de Investopedia.

Forbes a publicat o serie de sfaturi de succes în acest business, iar pe prima poziție a plasat selectarea unei nișe pe care să te concentrezi și subliniază că produsele promovate trebuie să fie vândute publicului relevant.

Topul de marketing afiliat se concentrează pe o anumită zonă. Rețineți că produsele pe care le promovați trebuie să fie vândute publicului relevant. Marketingul afiliat înseamnă să vinzi produsele unei persoane, sau ale unei companii, prin intermediul site-ului tău. Practic, o muncă de agent de vânzări. Trebuie să trimiți persoanele potrivite la produsele potrivite.

De asemenea, potrivit Forbes, încrederea este foarte importantă, deoarece acest lucru va face oamenii să revină pe site-ul tău. Clienții trebuie să știe că atunci când apasă pe un link de afiliere, nu vor ajunge la un produs de slabă calitate.

Ca să ai succes cu marketingul afiliat trebuie să îți construiești un brand în care oamenii să aibă încredere că le oferă produse de calitate, iar pentru a realiza acest lucru trebuie să investești bani și timp ca să îți dai seama ce funcționează și ce nu. Costurile de început sunt nesemnificative, având nevoie doar de un blog și de afilierea la un program, însă investiția importantă este în promovare. Ca să poți să vinzi pe internet, trebuie să investești în reclame, iar sumele ar putea varia între 100 și 1.000 de dolari lunar, potrivit expertaffiliatetraining.com.

Sebastian Popescu

Recent Posts

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

9 ore ago

Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Ministerul Energiei de la Sofia a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în…

10 ore ago

Veşti bune pentru medici. Decizia luată de CNAS privind plata serviciilor medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat ce decizie a luat în urma…

10 ore ago

52 de noi contractate de finanţare prin Programul Anghel Saligny, în valoare de peste 690 milioane lei

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a semnat 52 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional…

11 ore ago

Se reia programul estival de transport „Trenurile Soarelui”. Timp de trei luni, vor circula 30 de trenuri directe spre litoral

CFR Călători anunţă că se reia programul estival de transport ”Trenurile Soarelui”. Turiştii vor avea…

12 ore ago

Auchan anunță oferă mai mulți bani pentru reciclarea ambalajelor cu simbol SGR

Auchan anunță că acordă un bonus suplimentar pentru ambalajele reciclate, pe o perioadă de 4…

13 ore ago

Acest website folosește cookies