Ştiri

Iancu Guda, președinte AAFBR: O treime din companiile din România riscă insolvența, după impozitarea veniturilor

Noul program de guvernare, prezentat săptămâna trecută, propune o serie de modificări de ordin fiscal, social și investițional, iar, din perspectiva impactului pe care îl are asupra mediului de afaceri, cea mai importantă modificare vizează impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România. Cum, din 2018, circa jumătate din firmele active vor fi supuse unor impozite în creștere, circa șase din zece companii nu vor putea să acopere povara fiscală rezultată, iar una din trei companii riscă să intre în insolvență, se arată într-o analiză realizată de Iancu Guda, președintele AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România) și Lector în cadrul Institutului Bancar Român.

Polarizarea excesivă face ca pătura de mijloc din România să lipsească, „boală foarte gravă” de care suferă mediul de afaceri autohton, spune analistul. „Cele mai mari 1% din companii generează două treimi din veniturile întregului mediu de afaceri și prezintă o sarcină fiscală mai mică decât restul companiilor mici”, a declarat analistul Iancu Guda.

În acest context, cotinuă Guda, „prin înlocuirea profitului brut cu cifra de afaceri, ca bază impozabilă, noul guvern dorește, conform declarațiilor oficiale, să combată practica multinationalelor de optimizare fiscală și diminuare a impozitelor plătite. Personal (…) nu cred ca un tratament în masă este cea mai fericită soluție, din cauza efectelor colaterale generalizate asupra tuturor companiilor care activeaza în România”.

„Sub auspiciile actuale, aproape jumătate din firmele active în România sunt expuse unor impozite în creștere începând cu anul 2018, în timp ce 60% din acestea nu vor putea suporta povara fiscală suplimentară. Astfel, aproximativ una din trei companii care activează în România sunt expuse riscului de a intra în insolvență din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcție de venit. Noile măsuri fiscale, așa cum sunt prezentate în stadiul actual, par sa trateze efectul, și mai puțin cauza. Personal, cred că ar fi mai indicată o intervenție chirurgicală asupra cauzei, respectiv identificarea companiilor care reduc sau evită impozitarea profitului la nivelul real și normalizarea acestuia conform realității. Dacă nu se înțelege și nu se rezolvă cauza, se va trata efectul într-un mod greșit”, a precizat Iancu Guda.

„Operația în masă poate reuși, dar mulți pacienți vor muri!”, a conchis analistul.

Analiza completă poate fi citită aici: Studiu impact impozitare venit.

 

 

FOTO: Mediafax

Gabriel Bucur

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

2 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

2 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

2 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

2 zile ago

Acest website folosește cookies