Organizația Patronală HORA își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea virusului COVID-19 în industria ospitalității, efecte care se resimt în toată industria turismului la nivel mondial. Ca urmare a crizei cauzată de pandemia globală și de măsurile restrictive instaurate de autorități, industria este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori, potrivit unui comunicat de presă al HORA.
Înainte de criza COVID-19, in industria HoReCa activau:
„Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvolta afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje”, arată HORA.
Potrivit studiului comandat de HORA (împreună cu organizațiile membre în APT (Alianța Pentru Turism), efectuat pe o perioadă de cinci ani, aportul HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează:
În afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România.
„Luând în considerare faptul că redeschiderea teraselor la 1 iunie nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranță, în unitățile în care se respectă reglementările. Așa cum s-a putut observa, creșterea numărului de îmbolnăviri a avut loc la două săptămâni de la începerea vacanțelor din zonele turistice”, consideră HORA.
Organizația consideră că restricționarea vânzării și a consumului în restaurant nu rezolvă dificultățile statului în a asigura respectarea legii și că prin aceste restricții se aduc doar mari prejudicii sectorului HoReCa.
„Nu există argumente pentru blocarea acestui sector, iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HoReCa prin măsuri total disproporționate față de situația reală, astăzi fiind afectați în mod direct de aceste restricții nejustificate 400.000 de angajați”, potrivit sursei citate.
„Având în vedere faptul că România se confruntă cu o situație de criză fără precedent, ne simțim obligați să luăm o poziție fermă și să cerem autorităților măsuri imediate, prin elaborarea de urgență a unui plan etapizat de revenire la normalitate a industriei HoReCa pentru a putea activa în condiții de reglementări clare, așa cum se întâmplă în alte state europene. Creșterea numărului de infecții se datorează lipsei reglementărilor și imposibilității statului de a asigura respectarea celor existente”, conchide HORA.
HORA, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România numără peste 100 de membri și își propune să redefinească industria ospitalității românești pe coordonate economice și culturale.
Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…
România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…
Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…
Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…
Acest website folosește cookies