Ştiri

Guvernul a aprobat sprijinul pentru producţia autohtonă de legume

Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de 2.000 de euro/cultură/1.000 metri pătraţi, plafonul maxim alocat pentru noua schemă de sprijin fiind de 150 de milioane de lei (30,785 milioane de euro), potrivit unei Hotărâri aprobate miercuri de Executiv pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate.

Culturile care vor fi susţinute prin noua schemă de sprijin sunt cele de ardei, castraveţi, tomate şi vinete. „În şedinţa Guvernului din data de 16 iunie 2021 a fost aprobată Hotărârea pentru aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021. (…) Schema va fi implementată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin centrele locale/judeţene, care vor fi sprijinite în activitatea de control şi evaluare a producţiei de către direcţiile pentru agricultură judeţene„, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) .

Actul normativ reglementează: modalitatea de depunere a cererii la APIA, culturile pentru care se acordă ajutor de minimis şi anume ardei, castraveţi, tomate, vinete şi categoriile de beneficiari: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice şi criteriile de eligibilitate pentru obţinerea sprijinului.

Potrivit sursei citate de Agerpres, actul normativ prevede şi producţiile minime pe care trebuie să le obţină producătorii agricoli, precum şi documentele justificative care se prezintă pentru obţinerea ajutorului de minimis; efectuarea verificărilor privind existenţa suprafeţelor, a culturilor declarate şi evaluarea producţiei, de către comisii mixte APIA-DAJ; controlul respectării normelor privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor de către inspectorii fitosanitari oficiali; modalitatea de comunicare între centrele locale/centrele judeţene/APIA şi MADR şi DAJ.

Depunerea cererilor se va realiza până la cel târziu 20 iulie inclusiv, iar valorificarea producţiei se va face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie. Documentele justificative pot fi depuse până la 3 decembrie 2021, inclusiv.

MADR precizează că prin acordarea ajutorului reglementat de prezenta hotărâre se doreşte creşterea interesului producătorilor în dezvoltarea exploataţiilor agricole şi satisfacerea dorinţei consumatorilor de a achiziţiona legume proaspete şi de calitate.

Elena Marinescu

Recent Posts

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

o oră ago

Mega Dice își lansează tokenul DICE și depășește 500.000 USD în prevânzare (P)

Noul token DICE de la Mega Dice Casino a depășit recent pragul de 500.000 USD…

o oră ago

Acţionarii One United Properties au aprobat plata unui dividend de 75,9 milioane de lei pentru anul financiar 2023

One United Properties, investitor şi dezvoltator imobiliar de proiecte rezidenţiale, mixte şi de birouri din…

2 ore ago

Libris redeschide librăria Șt. O. Iosif din Brașov, după 6 luni de renovări și o investiție de 500.000 Euro

După 6 de luni de lucrări de reamenajare, librăria Șt. O. Iosif, “vatra” Libris, își…

2 ore ago

Ion Iliescu, urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii în Dosarul Mineriadei

Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal în Dosarul Mineriadei, iar procurorii i-au adus, vineri,…

5 ore ago

Acest website folosește cookies