Ştiri

Germania deblochează 200 de miliarde de euro pentru a plafona preţurile la energie

Cancelarul german Olaf Scholz, bolnav de covid-19 şi în carantină, anunţă deblocarea a 200 de miliarde de euro în vederea plafonării energiei şi ajutării consumatorilor, afectaţi de o inflaţie care creşte continuu de la invazia Ucraineide către Rusia şi care a atins joi 10% pentru prima oară din 1951, relatează AFP.

”Preţurile trebuie să scadă (…). Guvernul german va face totul pentru a le face să scadă”, atât pentru gospodării, cât şi pentru întreprinderi, a anunţat Olaf Scholz într-o conferinţă de presă, la Berlin, la finalul unor negocieri guvernamentale pe tema unui nou plan de susţinere a puterii de cumpărare. Potrivit sursei citate de News.ro, Guvernul de la Berlin urmează să prezinte detaliile acestui nou dispozitiv, care se adaugă unor măsuri anterioare de susţinere, în sumă de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Inflaţia în Germania a crescut cu 10,0% în decurs de un an, în septembrie – cel mai mare nivel pe care-l atinge din decembrie 1951 încoace. ”Ne aflăm într-un război al energiei pentru prosperitate şi libertate”, a declarat ministrul german al Finanţelor Christian Lindner.

Situaţia s-a agravat după sabotajul de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2

Situaţia s-a agravat ”după sabotajul de către autori necunoscuţi” a gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, a adăugat el. ”Acest război al energiei are ca scop să distrugă o mare parte a ceea ce oamenii au construit personal de decenii, a ceea ce s-a construit de decenii în clasa de mijloc, artizanat şi industrie”, a denunţat ministrul. ”Nu putem accepta acest lucru şi ne vom apăra”, a avertizat el şi a prezentat aceste noi măsuri de ajutorare drept ”un răspuns clar dat lui Putin”.

O ”explozie” a preţurilor gazelor naturale şi electricităţii, după relansarea economică post-covid, şi mai ales de la invazia Ucrainei, a condus la o criză energetică fără precedent în ultimii 50 de ani, care nu cruţă nicio ţară. Multe ţări au implementat dispozitive de susţinere a gospodăriilor şi întreprinderilor, iar unele, ca Franţa şi Spania, aplică o plafonare a preţurilor energiei.

Germania plăteşte preţul mare al dependenţei sale de gazele naturale ruseşti, care reprezentau 55% din importurile germane de gaze naturale înainte de Războiul rus din Ucraina. Prima economie europeană este necesar să găsească, acum alte surse de aprovizionare pe o piaţă pe care preţurile au ”explodat”.

Elena Marinescu

Recent Posts

Ţările UE au decis ca veniturile din activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru susţinerea militară a Ucrainei

Ambasadorii statelor UE au căzut de acord de principiu ca veniturile rezultate din activele ruseşti…

5 ore ago

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48-49% din PIB în acest an

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că datoria publică va ajunge anul acesta la 48…

5 ore ago

TOPUL celor mai bune universităţi din România

Ministerul Educaţiei a dat publicităţii miercuri noul clasament al celor mai bune universităţi din România…

7 ore ago

Românii au plătit facturi mai mici la gaze şi la curentul electric

Reprezentanţii Ministerului Energiei anunţă că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie…

7 ore ago

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de…

7 ore ago

Lensa a ajuns la venituri de peste 207 milioane de lei în 2023. Compania are o rețea de 81 de magazine în piața locală

Retailerul de optică Lensa a înregistrat venituri de peste 207 milioane de lei, consemnând astfel…

8 ore ago

Acest website folosește cookies