Ştiri

Florin Cîțu: FMI, estimări WOW pentru România în 2021!

Premierul Florin Cîţu a afirmat, vineri seară, că Fondul Monetar Internaţional are ”estimări wow” pentru România în 2021, respectiv creştere economică de 7%, cu 3 puncte procentuale peste estimările iniţiale, şi deficit bugetar mai mic decât se credea initial.

FMI confirmă, România are cea mai mare creştere economică”, a afirmat premierul, transmiţând felicitări românilor.

”FMI, estimări WOW pentru România în 2021! Felicitări români! FMI estimează o creştere economică în 2021 de 7% (cu 3 pp peste estimările iniţiale) şi un deficit bugetar de 6.8% (vs.7.2% estimare iniţială). FMI CONFIRMĂ, România are cea mai mare creştere economică din UE”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Florin Cîţu.

Premierul a apreciat că ”rezultatul reformelor implementate începe să se vadă”. ”Romania merge în direcţia bună. Am estimat că măsurile pe care le luăm în aceasta guvernare vor duce la cea mai bună perioadă pentru economia României din ultima sută de ani. Aşa o să fie. Cea mai bună perioadă pentru romani abia începe. Mă voi asigura că urmează cel puţin 8 ani de guvernare pe principii liberale. Iar de rezultatele acestei guvernări vor beneficia toţi românii”, a mai scris premierul.

Recomandările FMI pentru România

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) a efectuat o vizită virtuală la Bucureşti în perioada 10-28 mai pentru a purta discuţii privind consultările în temeiul Articolului IV.

Experţii FMI sunt de părere că autorităţile române trebuie să relanseze lupta împotriva corupţiei precum şi eforturile de eficientizare a administraţiei publice şi de îmbunătăţire a guvernanţei întreprinderilor de stat, se arată în concluziile publicate în urma misiunii de evaluare a economiei româneşti.

Eforturile României de combatere a corupţiei în perioada de aderare la UE au fost recunoscute la nivel internaţional. Cu toate acestea, atât lupta împotriva corupţiei, cât şi eforturile de eficientizare a administraţiei trebuie reenergizate. Nu poate exista o convergenţă a standardului de viaţă cu cele din economiile mai bogate ale UE fără convergenţa standardelor de guvernanţă economică„, precizează comunicatul remis de FMI în urma încheierii consultărilor pe Articolul IV.

De asemenea, experţii FMI consideră că o altă prioritate a autorităţilor române este inversarea tendinţa de înrăutăţire a performanţelor financiare ale întreprinderilor de stat, iar aceasta va necesita o monitorizare sporită şi reforme la nivelul întreprinderilor de stat cu o prezenţă puternică în sectoarele energie şi transporturi.

Îmbunătăţirea guvernanţei întreprinderilor de stat va fi esenţială pentru absorbţia fondurilor UE, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură publică faţă de celelalte ţări din UE şi pentru îndeplinirea obiectivelor climatice. O mai bună guvernanţă corporativă a întreprinderilor de stat ar fi un prim pas important„, susţin experţii FMI.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

3 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

3 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

3 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

3 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

3 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

4 zile ago

Acest website folosește cookies