Ştiri

Efecte ale schimbărilor legislative. România are mai puţini asistaţi social

Numărul beneficiarilor de ajutoare sociale din rândul celor care pot munci fiind acum mai mic cu 21.193, ca efect al unui amendament legislativ introdus anul trecut de deputatul Florin Roman. El susţine că astfel a fost corectată o anomalie şi în practica de control au fost introduse şi primăriile, care ţin evidenţa slujbelor sezoniere pentru cei apţi de muncă.  

„PNL este hotărât să reducă la minim numărul ajutoarelor sociale, iar de acestea să beneficieze doar cei care au cu adevărat nevoie. Guvernarea PNL încurajează munca, nu refuzul unui loc de muncă”, a precizat parlamentarul liberal, citat de News.ro.

Roman afirmă, într-un comunicat de presă transmis joi, că, anul trecut, a depus un amendament, cuprins într-o lege adoptată de Parlament, prin care a propus ca persoanele care sunt apte de muncă, dar refuză să muncească, să nu mai primească venitul minim garantat sub forma unui ajutor social.

„Urmare a acestui amendament, numărul beneficiarilor de ajutor social din rândul celor care pot munci a scăzut cu 21.193 persoane. Este cifra confirmată oficial de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la o interpelare pe care am adresat-o în calitate de deputat PNL”, spune Roman.

El adaugă că, în timpul celor trei luni de la preluarea guvernării, PNL a redus, în urma controalelor de fond, numărul asistaţilor sociali apţi de muncă de la o medie de 235.000 persoane la 166.059 de beneficiari.

„Cei care au refuzat să opteze pentru un loc de muncă, în conformitate cu pregătirea lor, au pierdut ajutorul social şi nu vor mai putea reveni cu o cerere decât peste 12 luni. Tot fără ajutor social au rămas şi cei care pot lucra, dar nu s-au prezentat la două sesiuni de angajare în baza ofertelor de muncă ale Ministerului Muncii”, mai spune Roman.

„Din discuţiile purtate cu ministrul Muncii, am reţinut că sunt comparate bazele de date, se fac verificări complexe, astfel încât să nu mai existe cazuri în care beneficiari ai ajutorului social, oameni apţi de muncă, sunt de fapt persoane care ridică ajutorul social din bolizi de lux sau care locuiesc în adevărate vile. PNL este hotărât sa reducă la minim numărul ajutoarelor sociale, iar de acestea să beneficieze doar cei care au cu adevărat nevoie. Guvernarea PNL încurajează munca, nu refuzul unui loc de muncă”, a conchis parlamentarul.

Elena Marinescu

Recent Posts

Ţările UE au decis ca veniturile din activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru susţinerea militară a Ucrainei

Ambasadorii statelor UE au căzut de acord de principiu ca veniturile rezultate din activele ruseşti…

8 ore ago

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48-49% din PIB în acest an

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că datoria publică va ajunge anul acesta la 48…

8 ore ago

TOPUL celor mai bune universităţi din România

Ministerul Educaţiei a dat publicităţii miercuri noul clasament al celor mai bune universităţi din România…

10 ore ago

Românii au plătit facturi mai mici la gaze şi la curentul electric

Reprezentanţii Ministerului Energiei anunţă că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie…

10 ore ago

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de…

10 ore ago

Lensa a ajuns la venituri de peste 207 milioane de lei în 2023. Compania are o rețea de 81 de magazine în piața locală

Retailerul de optică Lensa a înregistrat venituri de peste 207 milioane de lei, consemnând astfel…

11 ore ago

Acest website folosește cookies