Categories: Ştiri

Hotnews: Ministerul Educației vă folosește calculatorul pentru a mina criptomonede

Site-ul Ministerului Educației folosește computerele persoanelor care îl accesează pentru a mina criptomonede, potrivit Hotnews.ro.

Utilizatorii care folosesc antivirusul Avira sau aplicația care blochează reclamele AdGuard și încearcă să acceseze site-ul www.edu.ro, ce aparține Ministerului Educației sunt întâmpinați de mesajul: „AdGuard has detected an attempt by this website to use your browser as a crypto-currency miner. It can create significant CPU load. Press „Cancel” to prevent it.” ( AdGuard a detectat o tentativă a acestui website de a folosi browser-ul dumneavoastră pentru a mina criptomonede. Acest lucru poate încărca foarte mult procesorul. Apăsați „Cancel” ca să preveniți acest lucru, n.r.).

Citește și: Bruxelles-ul declară război motoarelor diesel: „În câţiva ani acestea vor dispărea complet”

Potrivit testelor efectuate de  jurnaliștii de la Hotnews.ro, dezactivarea aplicației AdGuard arată cum la accesarea site-ului gradul de folosire a procesorului PC-ului urcă instant la 100%, lucru ce ar fi imposibil să se întâmple la accesarea unei simple pagini web.

Specialistii CERT-RO (Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica) avertizau în luna ianuarie a acestui an că pe aproximativ 150 de domenii de internet .ro este folosit un cod care genereaza criptomoneda Monero, încetinind funcționarea dispozitivelor utilizatorilor.

„Recent, un utilizator al rețelei sociale Reddit a publicat capturi de ecran prin care afișa faptul că în codul sursă al unui cunoscut site de știri din România este inserat un script activ care folosește CoinHive, pentru a mina criptomoneda Monero. CoinHive funcționează prin furnizarea deținătorilor de site-uri web unui cod Javascript pe care îl pot incorpora în site-ul lor. Acest cod utilizează puterea de procesare a vizitatorilor site-ului pentru a mina Monero”, se arată în comunicatul CERT-RO.

Citește și: Șapte sfaturi utile pentru buna funcționare a telefonului mobil pe timp de vară. Ce accesorii sunt recomandate în vacanță

„Sigur, este o situatie avantajoasa pentru ambele parti, deoarece CoinHive pastreaza o parte din suma minata, in timp ce proprietarul site-ului pastreaza restul. Din nefericire insa, vizitatorii acestor site-uri nu sunt intotdeauna notificati cu privire la faptul ca procesorul lor este utilizat la o anumita capacitate, fara acordul lor. CoinHive in sine este o companie legitima. Cu toate acestea, actorii implicati in aceste operatiuni nu fac intotdeauna ca acest proces sa fie transparent”, au mai precizat specialiștii.

Pentru a preveni acest lucru, cei de la CERT-RO recomandă instalarea unor extensii, care sunt disponibile atât în browserele utilizate pentru PC, cât și pentru platformele mobile, precum „No Coin”, „minerBlock” sau „Coin-Hive Blocker”, disponibile în Google Chrome.


Foto: Captura www.edu.ro

Sebastian Popescu

Recent Posts

ANM dă alerta: Un nou VAL de FRIG peste România! PROGNOZA detaliată

Meteorologii au veşti proaste şi în această săptămână! Frigul pune stăpânire pe România. La munte…

25 de minute ago

Florin Piersic, primul mesaj din spital: Sunt viu. Ţineţi-mă aproape

Actorul Florin Piersic a transmis, luni seară, un mesaj în care afirmă că este ”viu”.…

43 de minute ago

SCHIMBĂRI în modul de acordare a concediilor medicale. LISTA bolilor pentru care se acordă direct 7 zile de concediu medical

Un Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate…

2 ore ago

Ciolacu: Vom avea una dintre primele două creşteri economice din Europa şi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, la sfârşitul anului, România va avea una dintre primele…

2 ore ago

BNR, veşti proaste despre evoluția inflației. Prognoze pesimiste pentru 2024

Banca Națională a României (BNR) susține că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se…

3 ore ago

Angajaţii de la Guvern, nemulţumiţi de salarii. Protest spontan la Palatul Victoria

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, dacă se va impune, va discuta cu salariaţii protestatari…

4 ore ago

Acest website folosește cookies