Ştiri

De ce sunt pedepsiți angajații care duc în spate bugetul asigurărilor de stat

 

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, spune că va prezenta în Parlament, după adoptarea legii salarizării unitare, proiectul privind plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copiilor.

Pentru a ilustra de ce este necesară această plafonare, Lia Olguța Vasilescu l-a folosit drept exemplu pe Lionel Messi, atacant la clubul FC Barcelona, despre care a afirmat, duminică, la Antena 3, că dacă s-ar muta în România și ar face un copil aici, statul i-ar datora o indemnizație de 28 de milioane de euro pe lună.

Afirmația este însă eronată. Potrivit celor mai recente informații publicate de presa străină, Messi a avut în 2015 un salariu brut de 36 de milioane de euro pe an, nu pe lună, la care s-au adăugat prime în valoare de 3 milioane de euro și 35 de milioane de euro din alte surse, în principal din publicitate.

În România, indemnizația pentru creșterea copilului se acordă lunar, pe o perioadă de doi ani, în cuantumul a 85% din media veniturilor nete din ultimii doi ani. În calculul acestor venituri se iau în considerare câștigurile salariale, veniturile din activități agricole sau cele din activități independente. Totodată, indemnizația nu poate fi mai mică de 85% din salariul minim.

Ministrul Muncii a precizat că va veni, în iunie, cu o propunere de plafonare a indemnizației la un nivel maxim cuprins între 5.000-10.000 de lei.

În prezent, din totalul de peste 157.000 de indemnizaţii pentru creşterea copilului, 97% sunt sub 5.000 de lei, 3.500 sunt între 5.001 şi 10.000 de lei, iar 623 de indemnizaţii depăşesc 10.000 de lei.

De schimbarea legislativă ar urma să fie afectați în special părinții cu venituri mari, în condițiile în care acesta nu este singurul proiect care urmărește să atragă fonduri suplimentare la buget de la această categorie socială.

La începutul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) prin care a fost eliminată plafonarea contribuțiilor la asigurările sociale și la cele de sănătate. Anterior, nivelul acestor contribuții era plafonat la maximum cinci salarii medii brute.

„Se urmărește eliminarea inechităților privind plata contribuțiilor în procente egale, pentru toți salariații, prin renunțarea la actualele plafoane”, se arată în comunicatul transmis în iarnă de executiv.

Circa 36.000 de persoane au fost afectate de această măsură. Potrivit unor calcule făcute de Consiliul Fiscal, veniturile statului ar putea fi rotunjite cu circa 600 de milioane de lei, în condițiile în care Guvernul a indicat un plus de 1,4 miliarde de lei ca urmare a elimării acestui plafon.

Analiștii au avertizat că măsura ar putea accentua „exodul creierilor”, cei mai afectați fiind angajații cu o înaltă calificare, în special cei din industria IT&C.

 


FOTO: Mediafax

Alexandra Pele

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

2 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

2 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

2 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

2 zile ago

Acest website folosește cookies