Ştiri

De ce leasing-ul de personal este o soluție tot mai atractivă pentru companiile din România

Piața de leasing de personal (munca temporară) din România a înregistrat, în ultimii ani, creșteri atât ca volum de angajați care lucrează ȋn regim temporar, cȃt și ca cifră de afaceri, potrivit unei analize Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR.

Totuși, ȋn Romȃnia, procentul angajaților temporari din totalul angajaților activi este incomparabil mai mic decȃt cel din țările europene vestice, precum Anglia sau Germania, arată aceeași sursă. Companiile cele mai active pe acest segment al muncii temporare sunt call center-urile sau centrele de tip shared-services, consultanță IT, companiile din domeniul tehnologiei, telecom, dezvoltare software sau cele ȋn care activitatea este de tip project-based.

Această formă de angajare este cel mai des ȋntȃlnită ȋn orașele mari, precum Bucuresti, sau ȋn zonele unde există centre industriale sau facilități importante de producție, precum Timișoara, Craiova, Sibiu sau Cluj.

„Ȋn ceea ce privește leasing-ul de personal, marile firme multinaționale, cu un număr consistent de angajați, folosesc această formă de angajare pentru a-și eficientiza costurile și pentru a elimina riscurile asociate unei angajări nedorite. De asemenea, este o metodă care poate fi practicată cu succes pentru ocuparea anumitor poziții care nu au fost luate ȋn calcul și bugetate ȋn planul anual, dar pentru care se dorește angajarea de personal, indiferent de momentul anului”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Deși, la început, leasing-ul de personal a fost utilizat ca răspuns la nevoi fluctuante de personal necalificat, în ultimii ani, această formă de angajare a fost folosită de multe companii multinaționale din industrii diverse aflate ȋn căutare de personal cu o pregătire solidă.

Există segmente de piață unde angajările sunt influențate de factorul sezonier, mai ales cȃnd este vorba de muncă necalificată: manipulanți ȋn depozite, personalul implicat ȋn serviciile hoteliere, ȋn retail, producție sau logistică. De asemenea, leasing-ul de personal reprezintă o alternativă și pentru ȋnlocuirea unor angajați care sunt inactivi o anumită perioadă de timp, precum cei aflați ȋn concediu de creștere a copilului.

Avantajele și dezavantajele muncii temporare

Munca temporară are avantaje multiple pentru angajatori, care se traduc ȋn primul rȃnd ȋn flexibilitate numărului de angajați, eficientizarea costurilor și eliminarea riscurilor asociate angajării, arată analiza Smartree. Astfel, o agenție autorizată de leasing de personal preia toate sarcinile, ȋncepȃnd cu salarizarea, plata contribuțiilor sau a beneficiilor aferente. Ȋn plus, este soluția cea mai simplă de a acoperi nevoile fluctuante de personal din piață, mai ales ȋn cazul companiilor fără entitate legală ȋn Romȃnia.

Alte beneficii pe care le aduce leasing-ul de personal sunt reducerea timpilor și a costurilor de recrutare, precum și accesul la noi surse de candidați prin intermediul bazelor de date pe care agențiile le au disponibile.

Contractele de leasing de personal pot fi ȋncheiate pe o perioadă de cel mult trei ani, potrivit legii. Pentru unele firme, perioada contractuală poate fi asociată cu o perioadă de probă ȋn care noii angajați confirmă sau nu compatibilitatea cu noul loc de muncă. În aproape o treime din cazuri, companiile propun angajaților temporari contracte de muncă permanente.

 


FOTO: Mediafax

Gabriel Bucur

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.

Recent Posts

Ţările UE au decis ca veniturile din activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru susţinerea militară a Ucrainei

Ambasadorii statelor UE au căzut de acord de principiu ca veniturile rezultate din activele ruseşti…

o oră ago

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48-49% din PIB în acest an

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că datoria publică va ajunge anul acesta la 48…

2 ore ago

TOPUL celor mai bune universităţi din România

Ministerul Educaţiei a dat publicităţii miercuri noul clasament al celor mai bune universităţi din România…

3 ore ago

Românii au plătit facturi mai mici la gaze şi la curentul electric

Reprezentanţii Ministerului Energiei anunţă că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie…

4 ore ago

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de…

4 ore ago

Lensa a ajuns la venituri de peste 207 milioane de lei în 2023. Compania are o rețea de 81 de magazine în piața locală

Retailerul de optică Lensa a înregistrat venituri de peste 207 milioane de lei, consemnând astfel…

5 ore ago

Acest website folosește cookies