Ştiri

Toată lumea cu ochii pe Putin: Cum va riposta Rusia după ce SUA și Marea Britanie au bombardat Siria

SUA și Marea Britanie se așteaptă ca Rusia să riposteze după ce vineri seară au bombardat Damascul, în urma atacului cu arme chimice declanșat de regimul lui lui Bashar al-Assad asupra cetățenilor sirieni.

Moscova a răspuns prompt după ce forțele occidentale au bombardat bazele militare ale lui al-Assad. Președintele Vladimir Putin preferă de obicei să analizeze situația câteva zile, înainte să se pronunțe în momentul în care apare o criză internațională. Astfel, comunicatul emis de Kremlin la doar câteva ore după atacuri arată că Putin consideră că situația din Siria este una critică, potrivit The New York Times.

Citește și: Mai mult decât teoria conspirației: Este regina Marii Britanii descendenta Profetului Mahomed?

„Rusia condamnă în cel mai categoric mod posibil atacul împotriva Siriei, unde militarii ruși asistă guvernul legitim în eforturile sale de combatere a terorismului. Prin acțiunile sale, SUA face ca situația umanitară, deja catastrofală, din Siria să fie și mai gravă și să aducă suferința civililor”, a transmis Putin în comunicat.

Cu toate acestea, potrivit Departamentului Apărării al SUA, deși radarele rusești din Siria au detectat avioanele de război ale armatei americane, Rusia a ales să nu tragă asupra lor, în schimb doar a încercat să doboare câteva dintre rachetele occidentale. Acest lucru sugerează că, în ciuda avertismentelor Kremlinului cu privire la consecințele unui atac asupra Damascului, comandanții ruși sunt extrem de atenți să nu riposteze într-un mod care ar putea înrăutăți relația cu SUA de așa natură încât să declanșeze un conflict armat, informează VOX.

În timp ce încearcă să evite un război propriu-zis, Rusia are alte arme cu care își atacă adversarii. Americanii au acuzat Kremlinul că blochează ancheta de la Douma, însă rușii au argumentat că nu a existat un atac chimic asupra civililor sirieni sau că a fost orchestrat de către SUA și aliații săi pentru a provoca un răspuns militar.

„Americanii trebuie să înțeleagă că războaiele viitorului vor arăta mai degrabă așa: Rusia investește resurse semnificative pentru a crea propagandă și dezinformare. Dușmanii noștri vor lucra pentru a crea confuzie și neîncredere în rândul americanilor de aici acasă”, a declarat senatorul american Ben Sasse, potrivit Bloomberg.

Și Marea Britanie se așteaptă ca Moscova să lanseze un atac informatic. Întrebat despre posibilitatea ca rușii să lanseze atacuri cibernetice asupra Serviciului Național de Sănătate sau asupra rețelei de electricitate, ministrul de Externe Boris Johnson a declarat că Marea Britanie trebuie să „ia toate măsurile de precauție” împotriva oricăror contramăsuri rusești potențiale.

„Când te uiți la ceea ce a făcut Rusia, nu numai în această țară, în Salisbury, atacuri asupra posturilor de televiziune, asupra proceselor democratice, asupra infrastructurii naționale critice. Bineînțeles că trebuie să fim într-adevăr foarte precauți”, a spus Johnson duminică în timpul unei emisiuni la BBC, potrivit CNN.

De asemenea, un jurnalist de investigaţie rus care a confirmat decesul unor mercenari ruşi în Siria, a murit duminică după ce a căzut de la balconul unui apartament situat la etajul cinci al unei clădiri. Poliţia nu a deschis o anchetă în cazul decesului său, indicând că este tratat ca o sinucidere sau accident, scrie The Guardian, citat de news.ro.

SUA, Marea Britanie și Franța au bombardat, vineri, mai multe baze militare din apropierea Damascului, din care președinele Bashar al-Assad a lansat atacuri cu arme chimice asupra propriei populații. Un astfel de atac a avut loc pe 7 aprilie în Douma ucigând 70 de civili – mulți dintre ei copii – și rănind mai mult de 500 de persoane. Președintele Donald Trump a declarat imediat că președintele sirian va plăti și a acuzat atât Rusia, cât și Iranul pentru sprijinirea regimului al-Assad.

Foto: Mediafax
Sebastian Popescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies