Opinii

Cum luptă o mică piață din Sibiu cu marea evaziune

Printr-o inițiativă, deocamdată, unică, într-o piață din Sibiu s-a introdus plata prin card. Este o pre­mieră interesantă și mai mult decât simbolică. Pare doar un pas minor, dar este mai mult decât atât.

Marea temă este cea a plăților electronice. Se știe deja, dincolo de ușurința folosirii, cardul bancar are rolul de a lupta cu evaziunea fiscală. Banii care trec prin bănci lasă urme și deci pot fi monitorizați. Invers, cash-ul înseamnă în economia de astăzi suspiciune. Suspiciunea că banii provin din activități ilegale și că pot fi utilizați pe canale suspecte.

Există reglementări care luptă împotriva spălării banilor. Băncile sunt obligate să raporteze tranzac­țiile peste un anumit nivel și au loc schimburi de informații între băncile din toată lumea și agențiile fiscale. Doar cu unele excepții, toate statele, inclusiv majoritatea covârșitoare a rezidențelor considerate paradisuri fiscale, au semnat protocoale de schimb de informații fiscale. Este un sistem gândit de Orga­nizația pentru Coo­pe­rare și Dezvoltare Economică, care a impus la nivel internațional reguli împotriva spălării banilor și pentru o corectă finanțare a afacerilor și a persoanelor fizice. De asemenea, Consiliul European a adoptat recent o directivă prin care se stabilesc normele de utilizare a informațiilor financiare pentru prevenirea, depistarea, investiga­rea sau urmărirea penală a unor infracțiuni econo­mice.

Modelul suedez. Plățile electronice sunt deja una dintre condițiile importante în ceea ce pri­vește lupta cu spălarea banilor. De exemplu, sunt state pre­cum Suedia care aproape că au exclus plă­țile cash din economie. În foarte multe locuri din Suedia, în hoteluri, restaurante, magazine sau în autobuze, este afișat mesajul „Nu primim cash“. Dar, în conti­nuare, statele lumii au procentaje destul de di­fe­rite în ceea ce privește utilizarea plăților electronice.

Desigur, nu este vorba doar despre lupta împo­triva spălării banilor, ci și despre simplitatea efec­tuării plăților. Cardurile bancare nu doar că au intrat în viața consumatorilor, persoane fizice sau juridice, ci au și inspirat companiile de tehnologie să moder­nizeze plățile electronice, în sensul că acum se pot face plăți direct de pe telefonul mobil sau de la un computer. Este un mijloc care va fi utilizat, spun specialiștii, pe scară largă. De altfel, schimbările tehnologice au deja un impact important asupra sectorului bancar. Așa-numi­tele fintech-uri amenință supremația sistemului bancar internațional, dar pro­blema reglementării acestor noi companii tehnolo­gice rămâne una extrem de sensibilă.

Două Românii. Ca și în alte domenii, și în cel al plăților electro­ni­ce, există două Românii. Una a cardului și a tranzacțiilor electronice, alta a cash-ului.

În principiu, cele două Românii sunt despărțite aproape natural, în mediul rural și în cel urban, dar și în funcție de nivelul veniturilor. Chiar dacă o parte din pensionari încasează pensia pe card bancar, încă există multe „zone goale“ în ceea ce privește plă­țile electronice. De exemplu, în spațiul rural ro­mâ­nesc, băncile sunt încă destul de puțin prezente din punctul de vedere al filialelor și chiar al den­si­tății automatelor de plăți. Desigur, o întrebare pertinentă este: ce ar putea face locuitorii satelor din România cu cardul bancar? Aproape nimic, dacă ne gândim că o bună parte din cumpărăturile din zona rurală se fac cash sau cu plata la salariu, adică pe datorie. Majoritatea zonelor rurale din România su­feră de lipsa plăților electronice.

Sunt companii bancare care au pus accentul pe dezvoltarea online. Toate băncile au servicii de internet banking pentru clienții lor, companii sau persoane fizice. Recent, o bancă a luat chiar o măsură radicală, desființând casieriile fizice și păstrând doar tranzacțiile online.

Cel mai important este, însă, efortul general al mo­­dernizării informatice a instituțiilor publice. Ar trebui să existe o interfață online mult mai dezvol­tată între public și administrație, nu doar cu privire la plățile efectuate către administrația locală, ci și în ceea ce privește, de exemplu, înființarea unei firme, dialogul cu autoritățile sau obținerea de autorizații de funcționare. Există o aplicație de succes dezvol­tată la nivelul administrației locale din București, dar pare un demers insuficient. Ar trebui să vorbim despre o modernizare și o interconectare a bazelor de date ale instituțiilor publice.

România a implementat sau a vrut să introducă reglementări legislative care să încurajeze plățile electronice. De la obligativitatea folosirii plăților doar prin sistemul bancar pentru sume peste un anumit nivel până la reducerea comisioanelor bancare pentru plățile electronice. Rezultatele nu sunt spectaculoase. Plățile online au în continuare o pondere mo­destă în economia românească. De aceea, introducerea POS-urilor în piața din Sibiu pare un gest ne­­sem­nificativ, dar, de fapt, este esențial prin pute­rea exemplului. El trebuie să deschidă ușa plăților electronice și acolo unde, deocamdată, este închisă.

Constantin Rudnițchi

Constantin Rudnițchi, realizator de emisiuni la Radio RFI România și la televiziunea Profit.ro. De asemenea, a fost redactor-șef adjunct al revistei economice Capital.

Share
Published by
Constantin Rudnițchi

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

9 ore ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

10 ore ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

11 ore ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

11 ore ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

12 ore ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

12 ore ago

Acest website folosește cookies