Ştiri

Copiii refugiați din Ucraina ar putea primi alocații de la statul român

Copiii refugiați din Ucraina care au venit în România ar putea primi alocații de stat, la fel ca și copii români. Unii parlamentari USR au pus în dezbatere un proiect de lege prin care copiii refugiați din Ucraina să beneficieze de alocația de stat.

Se propune modificarea a două articole din lege, astfel încât alocația să fie plătită și „pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România”.

Formă de protecție acordată de statul român

Este o formă de protecție pe care statul român o acordă în cazul unui flux mare de persoane strămutate, care este stabilită printr-o decizie a Consiliului Uniunii Europene, conform Antena 3.

„La articolul 4, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie specială prevăzută la art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările ulterioare şi pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, alocaţia de stat pentru copii se plăteşte numai în cont personal, în cuantumurile prevăzute la art. 3″, prevede proiectul legislativ.
În cazul în care măsura de protecţie temporară prevăzută în Legea privind azilul în România încetează sau se modifică, „alocaţia de stat se va acorda potrivit situaţiei în care se află copilul”, mai arată documentul.

Conform legislației actuale, începând cu luna ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, cu rata medie anuală a inflației. Astfel, alocația în 2023 este:

– 613 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap)
– 256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale
– 631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Câți bani trebuie să plătească statul român pentru alocațiile copiiilor ucraineni

Potrivit datelor oficiale, publicate de Guvernul României la începutul acestui an, peste 3,2 milioane de cetățeni ucraineni au trecut granițele până în ianuarie 2023. Dintre aceştia, „peste 107.000 de cetățeni ucraineni au ales să rămână în România, din care peste 47.000 sunt copii”, a transmis Guvernul într-un comunicat.

Așadar, este vorba despre 47.851 de copii refugiați din Ucraina. Având în vedere alocația de 256 de lei, 12.250.000 de lei ar trebui statul român să plătească în fiecare lună pentru copiii refugiați.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies