Ştiri

Clădirile cu bulină au intrat în vizorul investitorilor străini, care le renovează și le închiriază

Investitorii străini au creat în București o piață de tranzacționare a clădirilor rezidențiale cu risc seismic ridicat, pe care le cumpără pentru a le renova și pentru a le închiria ulterior, potrivit datelor Wizmo.ro, platformă rezidențială dedicată sectorului rezidențial și de business, și ale Bucharest Imobiliare, agenție de real estate.

„Investitorii au creat o listă neoficială de prețuri de vȃnzare pentru aceste proprietăți. Ei cumpără, ȋn special, apartamente nerenovate, de mari dimensiuni, situate ultracentral, pe care le ȋmpart ȋn locuințe mai mici, le renovează la standarde ȋnalte și le ȋnchiriază.  De cele mai multe ori, pe termen lung, ȋn regim hotelier, prin AirBNB sau alte rețele, cu un grad de ȋntoarcere a investiției situat ȋntre 6 și 10%, ȋn fiecare an”, potrivit Wizmo.ro. Reprezentanții platformei spun că cea mai mare parte a investitorilor interesați să cumpere astfel de proprietăți sunt de naționalitate străină.

„Pentru un preț de 500-600 euro pe metru pătrat, a avea o locuință ȋn inima Bucureștiului reprezintă o afacere, pe care multi o percep foarte riscantă, dar pe care unii investitori o găsesc foarte atractivă și o exploatează. O astfel de proprietate poate fi amortizată ȋn 8-10 ani, iar după consolidare, poate să ȋi crească valoarea chiar și de 3 ori”, a declarat Daciana Petrov, proprietar al agenției imobiliare Bucharest Imobiliare.

Ȋn ceea ce privește ȋnchirierile de imobile „cu bulină” ȋn scop comercial, acestea au scăzut dramatic după adoptarea legii nr. 282/2015, care interzice desfăşurarea de activităţi ce implică aglomerări de persoane în clădirile cu risc seismic. ”Actul normativ a avut un impact semnificativ pe această piață, mai ales ȋn Centrul Vechi din București, și a cauzat pierderi uriașe ale proprietarilor de afaceri din zonă, care s-au trezit >, după ce au facut investiții de zeci și chiar sute de mii de euro ȋn amenajarea spațiilor evacuate peste noapte”, spun cei de la Wizmo.ro.

Unii jucători din piață, printre care lanțuri de restaurante, farmacii sau bănci, s-au relocat din astfel de imobile pe marile bulevarde comerciale din Capitală, în malluri, precum și la parterul clădirilor nou construite.

“Interesul pentru acest tip de imobile este, se pare, din ce ȋn ce mai mare și ȋn rȃndul utilizatorilor din mediul online, judecȃnd după numărul căutărilor din Google. Dacă ȋn iulie 2016 sintagma > a fost căutată de aproximativ 46.000 de ori, anul acesta, ȋn iulie, numărul s-a dublat, ajungȃnd la 92.680, conform datelor Google Keyword Planner”, a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Din aproximativ 3.000 de clădiri de locuit expertizate tehnic ȋn Bucuresti și ȋn 26 de județe, 600 au fost ȋncadrate ȋn clasa I de risc seismic, 383 dintre acestea aflȃndu-se ȋn Capitală, potrivit datelor Ministerului Transporturilor și Construcțiilor, citate de Wizmo.ro. “125 de clădiri sunt multietajate, construite ȋnainte de anul 1940 și au fost identificate ca prezentȃnd pericol public. Acestea au fost declarate de către autorități ca reprezentȃnd prioritatea numărul unu ȋn reducerea riscului seismic”, au mai spus reprezentanții platformei imobiliare.


Sursă foto: Mediafax

Andreea Neferu

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.

Recent Posts

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

o oră ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

4 ore ago

ANPC: La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile

Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirmă că la…

6 ore ago

Studiu Revolut: Cum vor petrece europenii concediul din acest an

Revolut a întrebat 15.000 de respondenți din 15 țări, inclusiv 1.000 de români, care sunt…

7 ore ago

Indotek Group investește 16 milioane de euro în Plaza M

Indotek Group, conglomeratul pan-european de investiții imobiliare cu sediul la Budapesta, a anunțat relansarea Plaza…

7 ore ago

Google a plătit 20 de miliarde de dolari în 2022 pentru a fi motorul de căutare implicit în Safari

Procesul SUA vs Google se apropie de final, dar încă mai oferă informaţii necunoscute până…

8 ore ago

Acest website folosește cookies