Fapt Divers

Celebrul Conac Banffy, scos la licitaţie. Cu cât se vinde (FOTO)

Conacul Banffy de la Sânmarghita, ridicat la 1824, cu arhitectură neoclasică, a fost pus în vânzare cu un preţ de pornire de 500.000 de euro, edificiul fiind estimat de Artmark Historical Estate între 550.000 şi 600.000 de euro.

A fost construit la începutul secolului XIX, iar o inscripţie de pe una dintre grinzi indică primul proprietar ca fiind familia Banffy, cu o prezenţă importantă în relatările istorice ale acestor locuri încă dinainte de 1700.

Ulterior, conacul a intrat în posesia familiei Bethlen, un alt nume nobiliar important al Transilvaniei, pentru ca la începutul secolului XX să ajungă la Jeno Horthy, fratele regentului Ungariei. Prin căsătoria sa cu Rozsa Bethlen, noul proprietar va face din conacul de la Sânmărghita o reşedinţă temporară, cel mai probabil destinată expediţiilor de vânătoare de care era extrem de pasionat, potrivit Artmark.

10 camere şi teren de 4.000 de metri pătraţi

Arhitectura conacului este una neoclasică, faţada principală fiind marcată de un portic cu şase coloane de piatră, de inspiraţie dorică, încununat de un fronton triunghiular, care îi oferă o alură impunătoare. Faţada laterală se deschide printr-o logie marcată de opt coloane – au fost conservate coloanele originale. Dispune de 10 camere şi două băi, pe un teren de 4.108 metri pătraţi.

Clădirea este astăzi complet renovată, actualul proprietar trecând printr-un proces migălos de reabilitare şi restaurare, reuşind să salveze şi o bună parte din elementele originale: coloanele de piatră, o parte din grinzile de lemn, elementele decorative de lemn din interior şi o parte din ornamentele faţadei, care nu au fost încă montate deasupra ferestrelor.

În prezent, casa este locuită, întrebuinţându-se parterul şi mezaninul. Etajul şi mansarda sunt open space, complet renovate dar nemobilate. „Cred că fiecare om se naşte cu o misiune de îndeplinit în viaţă. Să găsesc acest castel, să mă îndrăgostesc de el şi să îl salvez de la dispariţie, cred că a fost parte din misiunea mea pe acest Pământ”, spune actualul proprietar, un cetăţean spaniol care, după o viaţă în care a locuit în multe colţuri ale lumii, a ajuns la Sânmărghita unde a investit timp şi bani pentru refacerea acestei bijuterii arhitecturale în care locuieşte deja de câţiva ani buni. Îşi doreşte doar ca viitorul proprietar să îi aprecieze la adevărata valoare trecutul şi să îi găsească cea mai bună întrebuinţare pentru viitor.

Elena Marinescu

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

2 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

2 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

2 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

3 zile ago

Acest website folosește cookies