Ştiri

Ce averi au strâns cei mai bogați 5 dictatori din istoria recentă

Averile unora dintre cei mai temuți dictatori din istoria modernă sunt estimate de analiști la sute de miliarde de dolari. Cei mai mulți dintre ei s-au folosit de offshoruri pentru a ascunde o parte din active peste hotare.

Singurul din topul celor mai bogați cinci dictatori care mai este încă la putere este președintele sirian Bashar al-Assad. O parte din apropiații săi au fost deconspirați în Panama Papers, unde au fost publicate mai multe detalii despre modul în care apropiații lui al-Assad au dominat economia siriană, în vreme ce populația trăia în sărăcie.

Zine al Abidine Ben Ali

Fostul președinte al Tunisiei, Zine al Abidine Ben Ali, a fost condamnat la 35 de ani de închisoare în lipsă. Înlăturat în urma Revoluției Iasomiei, dictatorul a trăit în lux în timp ce conaționalii săi au luptat împotriva atrocităților aduse drepturilor omului în Tunisia. Soția sa ar fi fugit cu lingouri în valoare de 37 de milioane de dolari. Averea sa netă este estimată la 17 miliarde de dolari.

Citiți și: Prețul morții: cât plătim pentru atacurile teroriste

Ali Abdullah Saleh

Fostul președinte din Yemen, Ali Abdullah Saleh, a condus țara vreme de 30 de ani, până când a cedat puterea. Averea sa este estimată între 32 și 60 de miliarde de dolari.

Hosni Mubarak

Șef al armatei pentru mai bine de trei decenii, fostul președinte al Egiptului Hosni Mubarak a strâns avere în timp ce cetățenii săi trăiau cu greu de pe o zi pe alta. Averea acestuia s-ar fi ridicat la circa 70 de miliarde de dolari, fiii și familia sa fiind principalii beneficiari ai majorității proiectelor demarate în Egipt. Unii analiști susțin că familia extinsă a dictatorului care obișnuia să călătorească în jurul lumii și să trăiască în palate demne de regi ar fi acumulat o avere de 700 de miliarde de dolari.

Bashar al-Assad

Fost student de medicină dentară, președintele Bashar al-Assad și-a numit membri cheie de familie în poziții guvernamentale importante. Analiștii estimează că averea acestora s-ar ridica la 1,5 miliarde de dolari reprezentând active în Rusia, Hong Kong și mai multe paradisuri fiscale. Mai multe companii și trusturi au fost folosite pentru a ascunde activele președintelui sirian și ale apropiaților săi.

Pe timp de pace, familia Assad și prietenii săi dețineau în jur de 70% dintre activele statului, de la pământ, la fabrici, companii energetice și licențe de a vinde bunuri străine. Aceste active s-ar dovedi greu de lichidat în eventualitatea unei prăbușiri a regimului său. Adunate, acestea ar ridica averea sa la 122 de miliarde de dolari.

Muammar Gaddafi

În 2011, când activele fostului lider libian Muammar Gaddagi și ale familiei sale au fost înghețate, averea acumulată s-a dovedit impresionantă. Statele Unite au poprit 30 de miliarde de dolari din investițiile dictatorului, Canada 2,4 miliarde, Austria 1,7, iar Marea Britanie un miliard de dolari. Potrivit declarațiilor de la acea vreme, aceste cifre sunt departe de valoarea reală, estimată de presa străină la circa 200 de miliarde de dolari.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Alexandra Pele

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.

Recent Posts

INS: Managerii estimează creşterea preţurilor în construcţii şi în comerţul cu amănuntul

Managerii estimează creştere a activităţii în construcţii şi în comerţul cu amănuntul, o relativă stabilitate…

38 de minute ago

Drumul de acces către cartierul Greenfied, pe masa Consiliului General

Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în şedinţă, iar printre proiectele de pe ordinea de…

42 de minute ago

Sondaj INSCOP: 23,4% dintre români consideră că imigranţii din Orientul Mijlociu reprezintă o ameninţare pentru România

Mai puţin de un sfert dintre români consideră că imigranţii din Orientul Mijlociu reprezintă o…

o oră ago

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

3 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

3 zile ago

Acest website folosește cookies