Ştiri

Câţi români au cerut dreptul de a rămâne în Regatul Unit și după Brexit

Peste 2,45 milioane de cetăţeni UE au primit dreptul de a trăi şi a munci în Regatul Unit după Brexit, în timp ce unui număr de şase persoane cu istoric infracţional ”grav sau persistent” li s-a refuzat acest drept.

În luna decembrie au subscris încă 163.00 de persoane la schema de înregistrare a statutului în Regatul Unit, ceea ce face ca numărul total al solicitărilor primite de Ministerul de Interne de la Londra să ajungă la 2,757 milioane. Majoritatea cererilor au fost depuse de persoane care trăiesc în Anglia (aproximativ 2,528 milioane), 135.800 în Scoţia, 44.700 în Irlanda de Nord şi 44.100 în Ţara Galilor.

Cine riscă să fie trimis acasă?

Din totalul subscrierilor primite până în prezent de autorităţile Regatului Unit, cele mai multe (512.300) au fost făcute de cetăţeni polonezi, care sunt urmaţi de români (435.700) şi italieni (291.000). Aproximativ 900.000 de imigranţi din state ale Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie nu au depus deocamdată cereri pentru reglementarea situaţiei după retragerea ţării din UE, informează cotidianul The Guardian, citat de Agerpres.

Estimările au fost făcute în contextul în care Parlamentul European a atras atenţia că cetăţenii europeni rămaşi în Marea Britanie după Brexit riscă să fie discriminaţi atunci când caută locuinţe ori locuri de muncă. „Premierul Boris Johnson a promis că va garanta automat drepturile acestor oameni, dar datele actuale arată că sistemul Guvernului de acordare a statutului reglementat este oricum altfel dar nu automat”, a reracţionat Christine Jardine, un politician din cadrul Partidului Liberal-Democrat.

Potrivit schemei de înregistrare a statutului, cetăţenii UE care trăiesc continuu în Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de rezident permanent (settled status), în baza căruia beneficiază de aceleaşi drepturi de a munci şi a studia şi acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca în prezent. De asemenea, cei eligibili pot solicita obţinerea cetăţeniei Regatului Unit.

Înregistrarea trebuie să fie făcută până la finalul lui iunie 2021 în cazul unui Brexit cu acord sau până la 31 decembrie 2020 în eventualitatea unui Brexit fără acord.

În luna octombrie, ministrul britanic pentru securitate Brandon Lewis a atras atenţia că cetăţenii UE ar putea fi expulzaţi dacă ei nu subscriu la schema de înregistrare a statutului până la data-limită. Joi, Lewis avertiza că ”cetăţenii UE sunt prietenii şi vecinii noştri şi apreciem contribuţia imensă pe care o aduc ţării noastre”.

Elena Marinescu

Recent Posts

Tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo S.p.A. intenţionează să preia First Bank a fost autorizată de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei anunţă că a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo S.p.A. intenţionează să preia…

25 de minute ago

Meme AI suferă o corecție de 30%. Investitorii se îndreaptă către WienerAI (P)

Moneda meme inspirată de Elon Musk, Meme AI, a înregistrat o scădere abruptă de aproximativ…

o oră ago

Cartel Alfa cere amânarea discuţiilor cu UE despre noua lege a salarizării

Legea salarizării trebuie discutată şi negociată mai întâi cu sindicatele din România, nu "negociată" cu…

o oră ago

Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat de preşedinte

Vladimir Putin a depus marţi jurământul pentru al cincilea mandat de preşedinte al Federaţiei Ruse,…

2 ore ago

Answear anunță repoziționarea ca brand premium și deschiderea primul concept store în fabrica Norblin din Varșovia

Answear, unul dintre cele mai cunoscute nume din piața europeană de fashion, anunță repoziționarea sa…

2 ore ago

Analiză: Chiriile au crescut cu 15%, comparativ cu anul 2023

În luna aprilie a acestui an s-au înregistrat cu 10% mai puține interacțiuni între chiriași…

2 ore ago

Acest website folosește cookies