Ştiri

Câciu pune degetul pe rană: Există un cumul de venituri la stat care deranjează întreaga populație

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri, despre supraimpozitarea veniturilor, că va fi o analiză sau o comunicare pe acest subiect, în momentul în care va exista o discuţie aprobată în coaliţie.

El a arătat că sunt mai multe ipoteze de lucru şi ele au plecat de la faptul că există un cumul imens de venituri la stat care deranjează întreaga populaţie a României şi cred că trebuie găsite nişte soluţii, de echilibrare, de făcut un echilibru între cei care lucrează în mediul privat şi cei care lucrează la stat şi cumulează mai multe venituri.

Întrebat despre supraimpozitarea salariilor, ministrul de Finanţe a spus: ”Nu ştiu despre ce vorbiţi”. ”Ceea ce vreau să vă spun este că veţi avea o analiză sau o comunicare pe acest subiect, în momentul în care va exista o discuţie aprobată în coaliţie, dar a existat o ipoteză de lucru, sunt mai multe ipoteze de lucru şi ele au plecat de la următorul principiu, pe care cred că îl ştiţi deja, pentru că a apărut în spaţiul public, acela că există totuşi un cumul imens de venituri la stat care deranjează întreaga populaţie a României”, a arătat Câciu.

El a continuat: ”Cred că trebuie găsite nişte soluţii, de echilibrare, de făcut un echilibru între cei care lucrează în mediul privat şi cei care lucrează la stat şi cumulează mai multe venituri”, a explicat ministrul Finanţelor. Adrian Câciu a precizat că a fost propus la momentul discuţiei în coaliţie un anumit standard şi s-a plecat de la nivelul salariului preşedintelui.

Când se va lua decizia politică

Întrebat când ar putea să se ia o decizie, ministrul a spus: ”Trebuie să închidem analizele, să avem discuţia politică în coaliţie, după care, evident, transparenţă decizională, avizarea interinstituţională şi aprobarea în Guvern. Probabil la jumătatea lunii”, a spus Câciu.

Veniturile care depășesc salariul președintelui ţării, respectiv 25.000 de lei, vor fi supraimpozitate cu 16%, spunea săptămâna trecură premierul Nicolae Ciucă, care a precizat că se referă doar la veniturile de la stat.

„Varianta în sine, în momentul de față, nu există. Am decis în ședința de coaliție ca la nivelul Ministerului Finanțelor să se efectueze această analiză și în momentul în care au toate datele agregate și sunt prezentate toate elementele, o discutăm în coaliție. Nu se discută despre impozit progresiv.

E vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ceea ce privește depășirea salariilor la stat peste cel al președintelui. În acest moment, așa cum am discutat, doar la stat”, spunea Nicolae Ciucă.

Elena Marinescu

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

2 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

2 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

2 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

2 zile ago

Acest website folosește cookies