Ştiri

BNP Paribas: Piața bucureșteană de birouri se transformă încet într-o piață a proprietarilor

 

Rata de neocupare a spațiilor de birouri din București a scăzut în primul semestru al acestui an la aproximativ 9%, față de 13% la finalul lui 2016, arată datele companiei de consultanță imobiliară BNP Paribas Real Estate România.

Scăderea gradului de neocupare a clădirilor office vine în contextul în care cererea de pe piață este în continuă creștere, astfel că prima jumătate a acestui an a marcat un volum record de închiriere de astfel de spații, de circa 157.000 de metri pătrați, în creștere cu aproape 5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

”Chiriașii au un apetit mare pentru clădirile de birouri clasa A recent construite. Anul acesta, multe clădiri noi de birouri vor fi închiriate integral înainte de finalizarea lucrărilor de construire”, spune Louis-Maxime Juhel, directorul departamentului office în cadrul BNP Paribas Real Estate Români.

Deși mai multe clădiri de birouri de clasă A urmează să intre în piață în perioada următoare, rata de neocupare a spațiilor office din Capitală ar urma să scadă în continuare, până la 7-8%. ”În acest caz, piața de birouri se va transforma încet într-o piață a proprietarilor”, potrivit BNP Paribas Real Estate România, care adaugă însă că este puțin probabil ca nivelul chiriilor pentru birouri să crească, însă numărul de stimulente oferite chiriașilor în următoarele trimestre s-ar putea diminua.

”Se estimează că, în prezent, pachetele de stimulente reprezintă 15-20% din chiria contractuală, în timp ce în cazul contractelor de închiriere pe termen lung (mai mult de 5 ani) această valoare poate crește până la 25%”, arată BNP Paribas Real Estate România.

Zonele Barbu Văcărescu-Aurel Vlaicu și Dimitrie Pompeiu atrag majoritatea chiriașilor, însă modelul de dezvoltare a pieței s-ar putea schimba în următorii 2-3 ani, datorită celor 200.000 de metri pătrați de birouri care vor fi livrați în partea centrală de vest a orașului (Grozăvești – Politehnica).


Sursă foto: Laszlo Raduly, NewMoney

Andreea Neferu

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

2 zile ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

2 zile ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

2 zile ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

2 zile ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

2 zile ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

2 zile ago

Acest website folosește cookies