BNP Paribas: Piața bucureșteană de birouri se transformă încet într-o piață a proprietarilor

Andreea Neferu 18/09/2017 | 12:17 Ştiri
BNP Paribas: Piața bucureșteană de birouri se transformă încet într-o piață a proprietarilor

 

Rata de neocupare a spațiilor de birouri din București a scăzut în primul semestru al acestui an la aproximativ 9%, față de 13% la finalul lui 2016, arată datele companiei de consultanță imobiliară BNP Paribas Real Estate România.

Scăderea gradului de neocupare a clădirilor office vine în contextul în care cererea de pe piață este în continuă creștere, astfel că prima jumătate a acestui an a marcat un volum record de închiriere de astfel de spații, de circa 157.000 de metri pătrați, în creștere cu aproape 5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

”Chiriașii au un apetit mare pentru clădirile de birouri clasa A recent construite. Anul acesta, multe clădiri noi de birouri vor fi închiriate integral înainte de finalizarea lucrărilor de construire”, spune Louis-Maxime Juhel, directorul departamentului office în cadrul BNP Paribas Real Estate Români.

Deși mai multe clădiri de birouri de clasă A urmează să intre în piață în perioada următoare, rata de neocupare a spațiilor office din Capitală ar urma să scadă în continuare, până la 7-8%. ”În acest caz, piața de birouri se va transforma încet într-o piață a proprietarilor”, potrivit BNP Paribas Real Estate România, care adaugă însă că este puțin probabil ca nivelul chiriilor pentru birouri să crească, însă numărul de stimulente oferite chiriașilor în următoarele trimestre s-ar putea diminua.

”Se estimează că, în prezent, pachetele de stimulente reprezintă 15-20% din chiria contractuală, în timp ce în cazul contractelor de închiriere pe termen lung (mai mult de 5 ani) această valoare poate crește până la 25%”, arată BNP Paribas Real Estate România.

Zonele Barbu Văcărescu-Aurel Vlaicu și Dimitrie Pompeiu atrag majoritatea chiriașilor, însă modelul de dezvoltare a pieței s-ar putea schimba în următorii 2-3 ani, datorită celor 200.000 de metri pătrați de birouri care vor fi livrați în partea centrală de vest a orașului (Grozăvești – Politehnica).


Sursă foto: Laszlo Raduly, NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.