Ştiri

BCE trage semnalul de alarmă: O criză puternică ar putea lovi firmele financiare nebancare

Creşterile ratelor dobânzilor Băncii Centrale Europene (BCE) sunt în etapa finală, a declarat vicepreşedintele BCE Luis de Guindos, avertizând în acelaşi timp că nivelul mai ridicat al costurilor împrumuturilor ar putea tensiona calitatea activelor băncilor, chiar dacă indicatorii sunt deocamdată sănătoşi.

BCE a majorat dobânzile cu un total de 3,75 puncte procentuale, din iulie anul trecut, şi a promis creşteri suplimentare, dar într-un ritm mai măsurat de creşteri, de 0,25 de puncte procentuale, după mişcările supradimensionate din prima parte a campaniei sale de înăsprire a politicii monetare, informează News.ro.

”Am intrat acum în ultima etapă a înăspririi politicii noastre monetare. Şi de aceea ne întoarcem la normalitate, la creşteri 0,25 de puncte procentuale”, a declarat Guindos pentru Il Sole 24 Ore, potrivit News.ro.

Aceste creşteri ale dobânzii cheie îmbunătăţesc marjele de creditare ale băncilor, dar ar putea, de asemenea, să îngreuneze rambursarea datoriei pentru unii debitori, ridicând ponderea creditelor neperformante.

”În acest moment, îmbunătăţirea marjelor mai mult decât compensează potenţialele pierderi din creşterea creditelor neperformante. Combinaţia dintre încetinirea economiei şi creşterea ratelor dobânzii va aduce o creştere a costului finanţării pentru bănci şi, eventual, o creştere a creditelor neperformante”, a spus de Guindos.

Creditele neperformante ar putea creşte

Directorul de supraveghere al BCE, Andrea Enria, a declarat anterior, pentru ziarul croat Vecernji List, că BCE vede ”câteva semne timpurii” că împrumuturile sunt plătite cu întârziere, un indicator că creditele neperformante ar putea creşte.

”Nu ne aşteptăm la un val de credite neperformante, dar acum nu este momentul să stăm în expectativă”, a adăugat de Guindos. Acesta a avertizat, de asemenea, cu privire la aşa-numitele bănci din umbră, o categorie care include firme financiare nebancare, cum ar fi fondurile sau asigurătorii, care se confruntă cu ”o anumită tensiune”, având în vedere că sunt mai expuse riscului de lichiditate.

Oferind prima estimare a BCE cu privire la efectele înăspririi cantitative sau a reducerii deţinerilor masive de datorii guvernamentale ale băncii, de Guindos a spus că aceasta a crescut randamentele obligaţiunilor de stat pe 10 ani cu 0,60 – 0,70 puncte procentuale, creşterea ratelor dobânzilor având o efect mult mai mare.

Elena Marinescu

Recent Posts

Ţările UE au decis ca veniturile din activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru susţinerea militară a Ucrainei

Ambasadorii statelor UE au căzut de acord de principiu ca veniturile rezultate din activele ruseşti…

9 ore ago

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48-49% din PIB în acest an

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că datoria publică va ajunge anul acesta la 48…

9 ore ago

TOPUL celor mai bune universităţi din România

Ministerul Educaţiei a dat publicităţii miercuri noul clasament al celor mai bune universităţi din România…

11 ore ago

Românii au plătit facturi mai mici la gaze şi la curentul electric

Reprezentanţii Ministerului Energiei anunţă că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie…

11 ore ago

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de…

12 ore ago

Lensa a ajuns la venituri de peste 207 milioane de lei în 2023. Compania are o rețea de 81 de magazine în piața locală

Retailerul de optică Lensa a înregistrat venituri de peste 207 milioane de lei, consemnând astfel…

12 ore ago

Acest website folosește cookies