Ştiri

Prețul apartamentelor vechi din România a revenit pe creștere în februarie

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare la nivel național a ajuns în luna februarie la 1.197 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 2,1% față de luna precedentă, potrivit indicelui Imobiliare.ro.

Spre deosebire de ianuarie, însă, când tendința de creștere a prețurilor a fost susținută (în marile orașe) doar de segmentul locuințelor noi, de data aceasta și apartamentele vechi și-au majorat prețurile în toate orașele monitorizate în cadrul indicelui imobiliare.ro.

București:

Capitala a consemnat, de departe, cea mai mare creștere a prețurilor luna trecută – este vorba despre un plus de 2,8%, de la 1.267 la 1.302 euro pe metru pătrat util. Tendința ascendentă a fost resimțită pe ambele segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au apreciat însă cu 1,4% (de la 1.187 la 1.204 euro pe metru pătrat util), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au scumpit semnificativ, cu 3,5% (de la 1.325 la 1.371 euro pe metru pătrat util).

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, indicele imobiliare.ro a înregistrat, per ansamblu, un avans de 0,4% în a doua lună a anului, de la 1.009 la 1.013 euro pe metru pătrat util. În vreme ce prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi s-a majorat cu 1% (de la 1.009 la 1.019 euro pe metru pătrat util), pretențiile vânzătorilor de locuințe noi s-au redus cu 1,2% față de ianuarie (de la 1.009 la 997 de euro pe metru pătrat util).

Cluj-Napoca:

În evidentă opoziție cu Bucureștiul, capitala Transilvaniei este unul dintre cele două centre regionale în care așteptările vânzătorilor s-au diminuat ușor (cu 0,2%) pe parcursul lui februarie – de la 1.463 la 1.460 de euro pe metru pătrat util. Și aici, cele două segmente de piață analizate au avut evoluții contrastante: apartamentele vechi s-au apreciat cu 1% (de la 1.500 la 1.515 euro pe metru pătrat util), însă cele noi s-au ieftinit cu 1,3% (de la 1.419 la 1.401 euro pe metru pătrat util).

Constanța:

În orașul de la malul mării, apartamentele disponibile spre vânzare s-au scumpit, per ansamblu, cu 1,7%, de la 1.091 la 1.110 euro pe metru pătrat util. La fel ca în București, majorări de preț au fost consemnate pentru ambele tipuri de locuințe: cele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,4% (de la 1.080 la 1.095 de euro pe metru pătrat util), iar cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale cu 2,6% (de la 1.125 la 1.154 de euro pe metru pătrat util). Constanța este, astfel, unul dintre cele două centre regionale în care locuințele noi s-au scumpit în februarie.

Iași:

În orașul din nord-estul țării, indicele imobiliare.ro a înregistrat o scădere ușoară luna trecută, respectiv -0,3%, de la 993 la 990 de euro pe metru pătrat util. Interesant este însă că apartamentele vechi s-au apreciat considerabil în perioada analizată, de la 940 la 967 de euro pe metru pătrat util (un plus de 2,9%), însă avansul acestora a fost contrabalansat de locuințele nou-construite, care s-au ieftinit cu 2,4% (de la 1.026 la 1.001 euro pe metru pătrat util).

Timișoara:

În orașul de pe Bega, pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,7% pe parcursul lui februarie, de la 1.159 la 1.167 de euro pe metru pătrat util. Și pe piața timișoreană se poate observa același contrast între piața veche și cea nouă: dacă cea dintâi a înregistrat o creștere de 1,6% a valorii medii de listare pentru un apartament (de la 1.152 la 1.170 de euro pe metru pătrat util), cea din urmă a consemnat, dimpotrivă, o scădere de 2% (de la 1.179 la 1.155 de euro pe metru pătrat util).


Sursă foto: Mediafax

Andreea Neferu

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

3 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

3 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

3 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

3 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

3 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

3 zile ago

Acest website folosește cookies